Hrvatski gradonačelnici raspravljali o porezu na dohodak i decentralizaciji Foto: Krešimir Đurić

Hrvatski gradonačelnici raspravljali o porezu na dohodak i decentralizaciji

| 13.9.2016. u 20:23h | Objavljeno u Aktualno

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici održana je 13. sjednica Predsjedništva Udruge gradova Republike Hrvatske, a dvadesetak gradonačelnika raspravljalo je o problemu poreza na dohodak, decentralizaciji i stvaranju poticajne klime za poduzetništvo u gradovima.

- Zahvaljujem gradonačelniku Goranu Habušu na domaćinstvu ove sjednice. Ovo je jedna od naših redovnih sjednica. Razgovarali smo o problemu poreza na dohodak. Sve Vlade, pa i nove koje će doći, najavljuju novo sniženje poreza na dohodak. Mi smo se kao Udruga gradova s time složili jer to je temelj napretka društva, no upozorili smo da jedinice lokalne samouprave moraju pronaći način kako da im se refundiraju sredstva koja bi se na taj način mogla izgubiti - istaknuo je nakon sjednice predsjednik Udruge gradova Željko Turk, gradonačelnik grada Zaprešića.

Naveo je kako je praksa prošle Vlade i premijera Zorana Milanovića dovela do toga da je u gradskim proračunima 1,3 milijarde kuna manje. Riječi je bilo i o temeljnim potrebama daljnje decentralizacije gradova, kako funkcionalne tako i institucionalne, za koju se, upozoravaju iz Udruge gradova, deklarativno svi zalažu, ali u praksi ju ne provode.

- Kad je riječ o praksi, čini se daje Hrvatska jedna od najviše centraliziranih zemalja u okruženju - naveo je Turk te dodao kako je u sklopu sjednice prezentiran i dio naprednih programa, aplikacija koje omogućuju funkcioniranje i transparentnost gradova prema građanima.

- To je jedan od naših temeljnih zadataka da javnu upravu što više približimo našim sugrađanima - naglasio je predsjednik Udruge gradova.

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš istaknuo je kako gradovi mogu utjecati na razvoj poduzetništva, no da u najvećoj mjeri to još uvijek ovisi o državi koja je kreator porezne politike i raznih pravnih propisa.

- Međutim, na primjeru Varaždina mogu reći da smo ove i prošle godine donijeli mjere i pakete kako privući poduzetništvo i obrtništvo, na koji način u našem okviru stvoriti prijateljsko okruženje za poduzetnike i tu ima dosta mjera. Ali ono što primjećujem, jest da investitori traže i okruženje ugodno za život. Dakle nije dovoljno ponuditi samo jeftino zemljište i jeftini komunalni doprinos, jer većina investitora pita imate li vrtiće, koliko je razvijeno osnovnoškolstvo, koliko se izdvaja za kulturu. Mislim da je Varaždin tu jedan od gradova koji sasvim sigurno prednjači, ali ponavljam, država je još uvijek ta koja drži najviše konaca u svojim rukama - istaknuo je varaždinski gradonačelnik.

udruga_gradova2.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci