Hrvatski generalski zbor donio zaključke o položaju branitelja HVO-a u BiH Foto: Hrvatski generalski zbor

Hrvatski generalski zbor donio zaključke o položaju branitelja HVO-a u BiH

VV | 9.11.2016. u 16:07h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatski generalski zbor održao je u utorak, 8. studenog izvanrednu sjednicu s najvišim ratnim zapovjednicima HVO-a svih zbornih područja u Bosni i Hercegovini na kojoj su svi zapovjednici referirali o položaju hrvatskog naroda u BiH i o položaju branitelja HVO-a.

- Na sjednici je konstatirano da se hrvatski narod u BiH nalazi u teškom, gotovo katastrofalnom stanju. Od najstarijeg naroda u BiH te suverenog i konstutivnog naroda, pokušavaju ga svesti na nacionalnu manjinu i tako eliminirati kao politički narod u BiH - poručio je predsjednik, general zbora Pavao Miljavac.

Na kraju sastanka Hrvatski generalski zbor usvojio je zaključke koje prenosimo u cijelosti:

Predlažemo Vladi RH pronaći način financiranja obrane i pomoći obiteljima progonjenih pripadnika HVO-a.

Predlažemo Vladi RH prikupljanje svih vjerodostojnih podataka o broju prijavljenih, optuženih i procesuiranih Hrvata za ratne zločine od strane Tužiteljstva BiH.

Predlažemo Vladi RH istragu o nezakonitom korištenju i manipuliranju dokumentima.

Predlažemo Vladi RH na temelju Ustava RH i Daytonskog sporazuma poduzimanje svih koraka za zaštitu prava hrvatskog naroda u BiH kao ravnopravnog i suverenog naroda.

HGZ podržava Vladu RH, budući da je RH članica EU i NATO, internacionalirizanje problema pravnog i političkog djelovanja u cilju sprječavanja nestanka hrvatskog naroda u BiH.

Predlažemo Saboru RH tematsku sjednicu o položaju hrvatskog naroda u BiH.

HGZ će formirati tim za analiziranje stanja u BiH u cilju pomoći Vladi RH i pružanju stručne pomoći u sadašnjim i budućim procesima protiv branitelja HVO-a.

HGZ će svaki mjesec sazvati konferenciju za tisak i medije, te informirati javnost o procesima i aktualnoj situaciji hrvatskog naroda u BiH.

Pavao Miljavac
Predsjednik, general zbora