HRVATSKE VODE Potpisan Ugovor o privremenom sufinanciranju projekta Aglomeracije Varaždin

MGA | 15.4.2024. u 15:50h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinu je danas potpisan Ugovor o privremenom sufinanciranju projekta "Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin". Ugovor su u prostorijama Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda potpisali direktor Varkoma Bruno Ister i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Na potpisivanju ugovora sudjelovao je i Milan Rezo, direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda te Marijan Cesarec, tehnički direktor Varkoma.

Kako je istaknuo Đuroković ukupna vrijednost projekta iznosi 113,6 milijuna EUR, a do sada je iskorišteno 72,86% bespovratnih EU sredstava.

- Od tog iznosa, oko 65 milijuna eura odnosi se na bespovratna sredstva EU-a. Kao što znate, potpisan je ugovor o izgradnji pročistača i ovim se sufinanciranjem omogućuje normalna dinamika projektiranja s obzirom da je jedno financijsko razdoblje završilo prošle godine i nalazimo se u novom financijskom programu. O značaju Aglomeracije Varaždin dovoljno govori podatak da je dosad iskopano 244 km kanalizacijskih kolektora te se na njih priključilo 40.000 stanovnika Varaždina. Kruna projekta bit će izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnh voda. Na razini Varaždinske županije izgrađeno je više od 300 km kanalizacijske mreže na koju je priključeno 150.000 građana županije. Sve to znači zdraviji život naših sugrađana i zdraviji okoliš, prvenstveno za našu Dravu u koju će se ispuštati pročišćene vode - naglasio je Đuroković.

Direktor Varkoma Bruno Ister istaknuo je da su ova sredstva važna jer omogućuju financiranje projekta između programa stare i nove kohezije.

- Potrebno je ishoditi niz dokumenata kako bi se obnovili svi podaci i dali pravi inputi za otvaranje novog PKK kojim ćemo financirati uređaj. Premošćivanje tog jaza važno je svim tvrtkama, od kojih je Varkom samo jedna, i važno je za početak novog posla i za završetak mreže, koja je praktički pri kraju - rekao je Ister, a vezano za radove na pročistaču kaže da se trenutačno radi na projektiranju te se izvode istražni radovi koji se mogu izvoditi prije ishođenja građevinske dozvole.

- To bi sve trebalo biti gotovo do srpnja i onda treba još nekoliko mjeseci za ishođenje građevinske dozvole i na jesen bi trebali početi s radovima - rekao je Ister.

1713187702475_1.jpg