Hrvatske vode objavile prognozu i stanje vodostaja Mure i Drave za ponedjeljak Foto: arhiva vv/ilustracija

Hrvatske vode objavile prognozu i stanje vodostaja Mure i Drave za ponedjeljak

Hrvatske vode/vv | 7.8.2023. u 13:44h | Objavljeno u Aktualno

Predviđanja Hrvatskih voda prenosimo u cijelosti:

Mura

Protoci rijeke Mure u Hrvatskoj i dalje su na rekordnoj razini od 1.400 m3/s. Trenutačni vodostaj rijeke Mure u Murskom Središću iznosi +540 cm i stagnira. Na snazi je izvanredno stanje obrane od poplava.

Vodostaji rijeke Mure u Sloveniji na postaji Gornja Radgona u opadanju su od jučer u podne, tako da se danas u večernjim satima može očekivati početak laganog opadanja rijeke Mure i u Hrvatskoj.

Iako je na snazi izvanredno stanje veći problemi na područjima uz rijeku Muru se ne očekuju s obzirom da je u razdoblju 2014.-2019. godine svih 50-ak kilometara murskih nasipa rekonstruirano, odnosno nadvišeno i ojačano. Sustav obrane od poplava na rijeci Muri je izgrađen za prihvat vodnog vala 100- godišnjeg povratnog razdoblja (protok 1.490 m3/s) uz sigurnosno nadvišenje od 1 metra.

Drava

Protok rijeke Drave u Botovu (profil nekih 10-ak kilometara nizvodno od utoka rijeke Mure u Dravu) iznosi iznimno visokih 2.500 m3/s, što odgovara vodostaju od +607 cm. Ovo je novi rekordni vodostaj rijeke Drave u Botovu viši za 20 cm u odnosu na dosadašnji iz 2014. godine, s tim da se očekuje daljnji porast vodostaja. Trenutno je najviše ugroženo područje općine Drnje u Koprivničko-križevačkoj županiji.

S obzirom na stanje zapunjenosti dravskih akumulacija očekuje se da ovi visoki vodostaji rijeka Mure i Drave potraju još 1-2 dana.