Hrvatske vode na proljeće kreću s izmuljenjem jezera u Trakošćanu Foto: VV arhiva / ilustracija

Hrvatske vode na proljeće kreću s izmuljenjem jezera u Trakošćanu

Varaždinske vijesti | 14.2.2021. u 20:11h | Objavljeno u Aktualno

Nakon gotovo pola stoljeća, projekt izmuljenja jezera u Trakošćanu u vrijednosti oko 15 milijuna kuna kreće na proljeće.

Hrvatske vode su pred potpisivanjem ugovora s izvođačem radova i stručnog nadzora nad radovima. Radovima koji uključuju otklanjanje mulja i čišćenje dna jezera prethodi ispuštanje vode iz jezera te izlov i iseljenje ribe u suradnji s ovlaštenikom ribolovnog prava ŠRK Trakošćan.

- Osnovna svrha izmuljenja je poboljšanje ekološkog stanja jezera, jer je oko 200.000 kubika u jezeru mulj, a ukupna zapremnina jezera je 400.000 kubika - napominju iz Općine Bednja.

A iako su se pojavile informacije da će se prilikom ispuštanja vode iz jezera riblji fond izmjestiti u ribnjake u blizini Bjelovara, iz ŠRK Trakošćan demantirali su takve napise.

- Trenutno je u postupku dobivanje suglasnosti Ministarstva poljoprivrede, Uprave ribarstva na dodatak revizije Plana upravljanja kojim se riba namjerava preseliti u obližnje ribnjake u blizini jezera Trakošćan nad kojima imamo ovlaštenje - naveli su iz ŠRK-a Trakošćan na svom Facebook profilu.