Hrvatska primljena u eurozonu, objavljen i službeni tečaj konverzije kune u euro Foto: ilustracija

Hrvatska primljena u eurozonu, objavljen i službeni tečaj konverzije kune u euro

VV / vecernji.hr | 12.7.2022. u 13:42h | Objavljeno u Aktualno

Konačna odluka o ulasku Hrvatske u eurozonu 1. siječnja 2023. usvojena je danas na sastanku Ecofina, Vijeća ministara financija u Bruxellesu.

Kako piše Večernji.hr, objavljena je i uredba o tečaju konverzije kune u euro. Službeni tečaj je 7,53450 kuna za 1 euro, u decimalu isti kakav je bio i u "čekaonici eura", odnosno tijekom sudjelovanju Hrvatske u Europskom tečajnom mehanizmu ERM II.

Prijedlog te uredbe Europska komisija usvojila je još 29. lipnja, ali zbog prakse da se tržišno osjetljive europske odluke drže u tajnosti, kao klasificirane, do trenutka konačnog usvajanja, ta uredba nije bila javno objavljena do trenutka kad je danas usvojena na Ecofinu.

Uz odlazećeg hrvatskog ministra financija Zdravka Marića, na svečanosti sudjeluju izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis, europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni, predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde, i češki ministar financija Zbyněk Stanjura.

Ministar financija Zdravko Marić nazvao je današnji dan povijesnim.

- Veliki dan za Hrvatsku, usudio bih se reći i povijesni. Jako je mnogo neizvjesnosti pred nama u mjesecima i godinama ispred nas, tečaj dolara i eura jako su se približili, tržišta šalju različite vrste signala. U moru takvih informacija sigurno je da je hrvatski ulazak u europodručje pozitivna vijest - kazao je Marić, piše Večernji.hr.