Predsjednik Vlade Andrej Plenković Foto: screenshot Vlada RH

Hrvatska očekuje prvih 125.000 doza cjepiva koje će biti besplatno za građane

Varaždinske vijesti/Vlada RH | 3.12.2020. u 15:45h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj 26. sjednici Vlade, koju je vodio video vezom, predsjednik Vlade Andrej Plenković izdvojio je i jučerašnji sastanak sa Stožerom civilne zaštite o epidemiološkoj situaciji. Kazao je da pandemija koranavrusa ne jenjava te da se broj zaraženih u svijetu u zadnjih pet tjedana povećao za 40 posto, s 45 milijuna na 64 milijuna ljudi.

U tom razdoblju, rekao je Plenković, broj se u Europi udvostručio, sa šest na 12 milijuna, a u Hrvatskoj utrostručio, s 43.000 na 131.000 osoba. Slično povećanje bilježe i Austrija, Slovenija, Mađarska i Srbija.

Nakon naglog broja rasta u listopadu te relativnog usporavanja u prvoj polovici studenog, broj zaraženih je ponovno značajnije narastao u zadnja dva tjedna studenog, naveo je premijer. Podsjetio je da je Hrvatska, prvi put prošloga tjedna, i to dva puta prešla prag od 4000 novozaraženih.

- U zadnja 24 sata imamo novi rekord od 4534 zaraženih. U zadnjih sedam dana zabilježili smo povećanje broja zaraženih za devet posto. To je manje od prošlotjednih 21 posto, ali i dalje je previše i znači veliko opterećenje i za naše bolnice i zdravstveno osoblje. To znači i veliki broj u postotku teže oboljelih, pa onda i preminulih osoba, zbog čega je posebno važno da se držimo epidemioloških mjera - rekao je Plenković.

Premijer je naglasio da Vlada nije sretna zbog uvođenja novih mjera, poput zatvaranja ugostiteljskih objekata i teretana, pojasnivši pritom da su takve mjere bile nužne i bez namjere da se ograničavaju slobode. "Vlada u to ide nerado, ali je takav instrumentarij prekršajnih sankcija nužan jer smatramo da će to djelovati odvraćajuće na jedan broj ljudi koji se ponaša suprotno protuepidemijskim mjerama", rekao je.

Premijer je apelirao da se druženja ostave za neko bolje vrijeme. "I ne dopustimo da nas ovo razdoblje prosinca, koji je vrijeme kada smo više zajedno, ne dovede u situaciju daljnjeg širenja zaraze", poručio je. Ponovno se dotakao teme cjepiva, rekavši kako je Europska agencija za lijekove (EMA) najavila da bi o odobrenju Pfizerovog cjepiva trebala odlučiti do kraja godine.

- Čim se to dogodi mi ćemo, sukladno potpisanim ugovorima, biti u procesu distribucije cjepiva. Očekuje se prvih 125.000 doza, cjepivo se daje u dvije doze. Ići će se tako da se odrede prioritetne najizloženije skupine, prije svega zdravstveno osoblje, radnici u domovima za starije, starije osobe i kronični bolesnici. Idemo s najlogičnijim i najpravičnijim redosljedom", kazao je Plenković.

Istaknuo je važnim da sve informacije o cjepivu budu transparentne, jasne, znanstveno utemeljene kako bi se građanima objasnilo koje su koristi cjepiva i kako ih ono može zaštititi od bolesti.

- Cjepiva će biti besplatna, kao što je tradicija hrvatskog javnoga zdravstva -  naglasio je Plenković.