HRVATSKA LIJEČNIČKA KOMORA: Dvojna praksa zadržava liječnike u javnom zdravstvenom sustavu

Varaždinske vijesti | 2.6.2022. u 16:24h | Objavljeno u Aktualno

Priopćenjem za medije oglasila se danas Hrvatska liječnička komora. Priopćenje objavljujemo u cijelosti:

Hrvatska liječnička komora smatra kako dvojna praksa liječnika (rad u javnom zdravstvu, a u slobodno vrijeme i u privatnom zdravstvu) zadržava liječnike u javnom zdravstvu i smanjuje njihovu motivaciju za odlaskom u inozemstvo jer im omogućava dodatnu zaradu.

Komora stoga smatra sadašnje zakonsko rješenje zadovoljavajućim. Dopunski rad u privatnom sektoru uobičajen je u Europskoj uniji, pa je tako npr. većina liječnika specijalista u javnom zdravstvu Austrije i Irske kroz dvojnu praksu angažirano i u privatnom zdravstvu.

Liječnička komora upozorava kako se ne bi smjela ponoviti situacija iz 2001. i 2010. godine kada su tadašnji ministri zdravstva značajno ograničili mogućnost liječnicima iz javnog zdravstva da u slobodno vrijeme rade u privatnom zdravstvu.

Glavni negativni rezultat te mjere bio je značajan odljev vrhunskih stručnjaka iz javnog zdravstva koji su dali otkaz i otišli raditi kod privatnih poslodavaca.

Sličan primjer nalazimo i u Turskoj 2010. godine kada je veliki broj liječnika, zbog zabrane dvojne prakse, otišao raditi u privatno zdravstvo.

“Pored toga što dvojna praksa zadržava najkvalitetnije liječnike na njihovom poslu u javnom zdravstvu, ona izravno potiče i izvrsnost u medicini jer liječnici koji žele obavljati dvojnu praksu moraju prvo stručno i znanstveno izgraditi svoje ime u javnom zdravstvenom sustavu. Pravo liječnika da u svoje slobodno vrijeme rade u privatnoj praksi pozitivno utječe i na smanjenje lista čekanja u javnom zdravstvu” ističe dr.sc. Krešimir Luetić, predsjednik HLK-a.

Pravila o dvojnom radu liječnika u Hrvatskoj su mijenjanja čak 12 puta u proteklih 30 godina, jer je gotovo svaki ministar imao potrebu izmijeniti pravne akte koji reguliraju to područje.

Rezultati tih izmjena su izostali, osim neželjene posljedice odljeva vrhunskih liječnika kod privatnih poslodavaca.

Kao i do sada, Hrvatska liječnička komora osuđuje svaku eventualnu zloupotrebu modela dvojne prakse. Međutim, za HLK-a je krajnje neprihvatljivo da se zbog pojedinačne zloupotrebe ukida pravo liječnika na dvojnu praksu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci