Hrvati godišnje bace oko 400 tisuća tona hrane u smeće, najviše u blagdansko vrijeme Foto: pixabay/ilustracija

Hrvati godišnje bace oko 400 tisuća tona hrane u smeće, najviše u blagdansko vrijeme

vv | 30.11.2022. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Hrvati prosječno bace 70 kilograma hrana - da svaki košta i 20 kuna to je 1120 kuna godišnje bačeno u smeće

Unatoč poskupljenjima i inflaciji u Hrvatskoj se u godini baci oko 400 tisuća tona hrane - to je više od 70 kilograma po stanovniku.

Najviše hrane u smeću završi upravo sada, u vrijeme blagdana, pa kuhari i vlasnici restorana upozoravaju građane - dva puta provjerite što bacate! Neke se namirnice mogu dodatno iskoristiti, istražila je ekipa RTL-a.

Okruglice od ostataka mesa i gulaša, umaci od kože šunke, pa čak i kolači od staroga kruha. Izgledaju kao skupe delikatese, a zapravo je riječ o hrani koju svatko može pripremiti kod kuće uz minimalni trošak.

- U svijetu je kruh ono što se najviše baca i zato kruh želimo predstaviti kao nešto vrlo iskoristivo kroz ovaj jedan aromatičan, zimski, sezonski desert koji je zanimljiv u raznim oblicima. Kruh je nešto što svako kućanstvo ima i može ovako nešto iskombinirati - govori chef edukator Morana Mijač.

U svijetu se godišnje baci više od milijarde tone hrane, u Hrvatskoj 400 000 tisuća tona, a najveći dio, gotovo 50 posto otpada na voće i povrće koje bi se moglo upotrijebiti u kuhanju nekog novog obroka.

Počnete li planirati kako potrošiti namirnice koje imate u frižideru, mogli biste uštedjet. Naime, Hrvati prosječno bace 70 kilograma hrana - da svaki košta i 20 kuna - to je 1400 kuna godišnje bačeno u smeće.

Označeno u