HRIPAVAC Kod nas ove godine jedan slučaj, spašava nas procijepljenost Foto: Pexels / VV arhiva

HRIPAVAC Kod nas ove godine jedan slučaj, spašava nas procijepljenost

| 13.11.2023. u 16:10h | Objavljeno u Aktualno

Godišnje u našoj županiji imamo po jednu do dvije prijave hripavca, a oboljela su necijepljena ili nepotpuno cijepljena djeca. Nikad nismo imali zabilježen veći broj prijava i obrada, napomenula je dr. Čusek Adamić

Posljednjih tjedana u Hrvatskoj se bilježi sve više slučajeva hripavca (pertusis/veliki kašalj), osobito u dalmatinskim županijama. Hripavac je akutna visoko zarazna bakterijska infekcija dišnog sustava, uzrokovana bakterijom Bordetella pertussis.

- Karakteriziraju je napadaji spazmatičnog kašlja, a uglavnom se javlja kod dojenčadi i male djece. Tijek bolesti je postupan, s nespecifičnim kataralnim simptomima (kao prehlada), zbog čega se u početku, kada je osoba najzaraznija, ne posumnja na hripavac, pa bolesnik neometano širi bolest – pojasnila je dr. Katica Čusek Adamić, spec. epidemiologije, voditeljica Epidemiološke djelatnosti i zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Hripavac se prenosi zrakom, velikim kapljicama - direktnim prijenosom kašljanjem i kihanjem ili indirektnim prijenosom putem kontaminiranih predmeta, ruku i/ili površina. Prosječna inkubacija traje 9-10 dana (raspon 6-20 dana).

- Oboljela osoba je izrazito zarazna u ranom kataralnom stadiju bolesti i na početku paroksizmalnog kašlja (prva dva tjedna). Bolest se pojavljuje u tri faze ili stadija i traje do šest tjedana, a ponekad je potrebno i duže vrijeme do potpunog ozdravljenja. Moguć je razvoj komplikacija bolesti, što ovisi o dobi, o cijepnom statusu oboljelog, o brzini provedbe dijagnostike i terapiji. Bronhopneumonija je najčešća komplikacija, dok su konvulzije i encefalopatije znatno rjeđe – kazala je dr. Čusek Adamić.

Napomenula je da je rizik obolijevanja i komplikacija najveći u novorođenačkoj /dojenačkoj dobi kod necijepljene djece.

- Stvorena imunost kod cijepljenih osoba se vremenom značajno smanji ili nestane, kao i zaštita stečena preboljenjem. Stoga novorođenčad neće naslijediti pasivnu imunost (antitijela) od majki, osim u slučaju da je majka cijepljena tijekom trudnoće (jednokratno cijepljenje u zadnjem tromjesečju). Mogu oboljeti i nepotpuno cijepljena mala djeca, starija djeca i odrasle osobe, bez karakterističnih simptoma bolesti – istaknula je, a osvrnula se i na situaciju u Varaždinskoj županiji.

- Dosad smo u Varaždinskoj županiji ove godine imali samo jedan laboratorijski potvrđen hripavac. Godišnje u našoj županiji imamo po jednu do dvije prijave hripavca, a oboljela su necijepljena ili nepotpuno cijepljena djeca. Nikad nismo imali zabilježen veći broj prijava i obrada – napomenula je dr. Čusek Adamić.

Kada se i kako provodi cijepljenje protiv hripavca i kakva je procijepljenost u Varaždinskoj županiji, pročitajte u novom broju tiskanog izdanja Varaždinskih vijesti...