Građevina se s ovim gabaritima nikako ne uklapa u postojeći kvart, poručili su na pressici Foto: Mario Šamec

HRAST: Zatražena je revizija građevinske dozvole za građevinu u Međimurskoj ulici

M.P./Varaždinske vijesti | 11.4.2016. u 10:25h | Objavljeno u Aktualno

Zbog sumnje da je građevina na adresi Međimurska 18 u Varaždinu izgrađena mimo važeće prostorno-planske dokumentacije, ali i zakona i propisa, dio stanara te ulice od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja zatražio je reviziju građevinske dozvole, postupak njenog izdavanja te njeno ukidanje.

Rečeno je to na današnjoj zajedničkoj pressici HRAST-ovog saborskog zastupnika i gradskog vijećnika Ladislava Ilčića te dvoje stanara u čijem je susjedstvu nedavno varaždinska tvrtka Magma izgradila spomenutu građevinu.

- Građevina se s ovim gabaritima nikako ne uklapa u postojeći kvart gdje su pretežno obiteljske kuće. Prema građevinskoj dozvoli, riječ je o građevini s tri stana i kancelarije do roch-bau izvedbe. GUP u ovom kvartu predviđa stambenu izgradnju, odnosno izgradnju obiteljskih i višeobiteljskih kuća te višestambenih zgrada, no ovaj objekt ne može biti višestambena zgrada budući da površina čestice mora biti minimalno 1.000 kvadrata, a ova čestica nije te površine - naveo je Ilčić.

Tu je, kaže, još niz nepravilnosti poput premale udaljenosti građevine od međa susjednih građevnih čestica, premala površina zelenila te premali broj parkirnih mjesta na što su stanari čitavo vrijeme upozoravali. Budući da nitko nije reagirao, odlučili su zatražiti reviziju građevinske dozvole.

Ilčić se također osvrnuo i na situaciju oko Termoplina. Napomenuo je da je dio gradskih tvrtki želio prijeći drugim distributerima koji su im nudili do 20 posto nižu cijenu plina.

- Ako oni s 20 posto nižom cijenom uspijevaju poslovati, trebao bi i Termoplin. Dakle, Termoplin dere građane i za HRAST je neprihvatljivo da jedna gradska tvrtka, kojoj je dodijeljen monopol, dere druge gradske tvrtke, ali i škole i muzej te na njima zarađuje - poručuje Ilčić.