Hranić na sjednici Europskog odbora regija, raspravljali o pomoći Ukrajini i energetskoj krizi Foto: Općina Vidovec

Hranić na sjednici Europskog odbora regija, raspravljali o pomoći Ukrajini i energetskoj krizi

Varaždinske vijesti | 17.9.2022. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

U Pragu se 15. i 16. listopada održala 213. sjednica Predsjedništva Odbora regija.

Dvodnevni sastanak odvio se u okviru češkog predsjedavanja Vijećem EU te je predstavio priliku da predstavnici lokalnih vlasti rasprave aktualnosti koji se tiču europskih regija, gradova i općina, ali i situacije u neposrednom susjedstvu, ratnih razaranja u Ukrajini i energetske krize koja je obuhvatila cijelu Europu.

Na sastanku su sudjelovala dvojica hrvatskih članova Predsjedništva, Nikola Dobroslavić, župan dubrovačko-neretvanske županije i Bruno Hranić, načelnik općine Vidovec.

Sjednica Predsjedništva otvorena je obraćenjem gradonačelnika Praga, Zdeněka Hřiba, koji je istaknuo da je 18.000 izbjeglica iz Ukrajine trenutno smješteno u glavnom češkom gradu čime je Prag preuzeo vodeću ulogu u pružanju domaćinstva izbjeglicama, zahvaljujući aktivnoj suradnji lokalnih i nacionalnih vlasti i organizacija civilnog društva.

U nastavku se obratio i zamjenik predsjednika vlade za digitalizaciju i ministar za regionalni razvoj Češke Republike, Ivan Bartoš, koji je predstavio prioritete češkog predsjedanja, a koji su zbog energetske krize i rata u Ukrajini morali biti prilagođeni.

Istaknuo je važnost europskih sredstava programa REACT-EU koji su iskorišteni u svrhu koordinacije napora za primitak izbjeglica i financiranje potrebnih aktivnosti. Smatra da se nužno usmjeriti na jačanje otpornosti Europske unije i demokracije, osnaživanje vladavina prava i poštivanje ljudskih prava, usprkos tome što na granicama te iste Europe bijesni rat.

U nastavku sjednice organizirane su dvije panel rasprave. Prvi okrugli stol održao se na temu društvenih i ekonomskih učinaka rata u Ukrajini na europske regije i gradove te je okupio govornike iz Europskog parlamenta, čeških ministarstava te predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti.

Zaključeno je da regije i gradovi podnose najteži dio tereta u ovim vremenima te je nužno uspostavljanje kanala solidarnosti među državama članicama. Potrebno će biti pružati mjere pomoći građanima te malim i srednjim poduzećima zbog porasta energetskih troškova i tu je uloga EU bitna, što je potvrđeno u nedavno predloženom paketu mjera Europske komisije. Smanjenje potrošnje energije i snažnija provedba zelene tranzicije nameće se kao prioritet lokalnim vlastima.

Drugi okrugli stol fokusirao se na podršku ukrajinskim gradovima u izgradnji uništenih područja te pokretanje Saveza gradova i regija za obnovu Ukrajine. Govornici iz Poljske, Češke i Ukrajine objasnili su ciljeve ove inicijative. U raspravi je sudjelovao i posebni uzvanik i počasni član Europskog odbora regija, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, koji je jasno ponovio politički cilj, viziju i nadu ukrajinskog vodstva za priključenje u Europsku uniju i prekid rata, te prenio zahvalu svima koji pomažu ukrajinskim naporima u borbi ili u primanju njenih izbjeglica.

Mnogi ukrajinski gradovi su znatno porušeni, čak 80%-90% infrastrukture uništeno je u slučaju Mariupolja. Češki prijedlog podrazumijeva osnivanje dobrovoljne ganarancije za građevinske obveznice kako bi osigurali dovoljno financijskih sredstava za obnovu gradova i općina. Otplata obveznica započela bi u 2028. godine s početkom sljedećeg višegodišnjeg razdoblja EU-a.

Kao uvod u teme koje su se raspravile na sjednici članovi Predsjedništva imali su priliku, dan ranije, sudjelovati u studijskoj posjeti gradu i regiji Pardubice koji se nalaze u blizini Praga gdje su predstavljeni uspješni primjeri upravljanja izbjegličkom krizom, prekogranične suradnje s ukrajinskim kolegama te korištenja europskih sredstava za integrirana ulaganja u revitalizaciju brownfield područja.

- Tijekom sjednice članovi Predsjedništva osvrnuli su se i na nedavnu izjavu predsjednice Europske komisije o stanju u Europi, komentirajući uglavnom izostanak kohezijske politike te lokalne i regionalne perspektive u, inače dobrom, govoru Ursule van der Leyen - napomenuo je ovim povodom Bruno Hranić.

213. sjednica Predsjedništva OR-a završila je neformalnim druženjem i umrežavanjem u Rezidenciji gradonačelnika Praga na kojoj su okupljene pozdravili predstavnici čeških nacionalnih i lokalnih vlasti. Sljedeća sjednica Predsjedništva održat će se uoči plenarne sjednice u listopadu, u okviru događanja Europskog tjedna regija i gradova koji traje od 10. do 13. listopada.

bruno_hranic_europski_odbor_regija_16092022.jpg