Hranić na konferenciji o energetskoj politici EU u Švedskoj Foto: Općina Vidovec

Hranić na konferenciji o energetskoj politici EU u Švedskoj

Varaždinske vijesti | 20.10.2016. u 15:52h | Objavljeno u Aktualno

Ovog tjedna u Boråsu u Švedskoj održan je 10. sastanak i konferencija Povjerenstva za okoliš, klimatske promjene i energiju Odbora regija (ENVE) na temu "Energetska unija – lokalna i regionalna rješenja za održivu, sigurnu i pristupačnu energiju".

U sklopu konferencije, iz stajališta lokalnih i regionalnih vlasti analizirani su ključni ciljevi energetske politike Europske unije i to održiva, sigurna i pristupačna energija za građane i poduzeća.

Načelnik općine Vidovec Bruno Hranić, koji je ujedno član Predsjedištva Odbora regija i politički koordinator EPP grupe za ENVE povjerenstvo, na konferenciji u Boråsu održao je opširno izlaganje o održanoj radionici u okviru Europskog tjedna regija i gradova na temu "Kako okrupnjivati male investicijske energetske projekte u velike regionalne projekte". Navedena radionica održana je u suradnji Regionalne energetske agencije Sjeverozapad (REGEA) i Europskog udruženja energetskih agencija (FEDARENE) kao glavnih organizatora.

Hranić je naglasio važnost investicija u energetske projekte kao jednog od današnjih ključnih pitanja u Europskoj uniji te nadodao kako je glavni cilj održane radionice voditi i motivirati regije i gradove da povezuju mala ulaganja u veće investicijske projekte kako bi se povećala njihova izvedivost, ali i uspjeh za potrebno financiranje.

Naglasio je da regije i gradovi igraju važnu ulogu u provedbi politike energetske učinkovitosti u postizanju ciljeva Europe 2020 te da znatno utječu na donošenje odluka na lokalnoj i regionalnoj razini u sektorima kao što su transport, urbanizam i socijalna skrb.

U nastavku konferencije, članovi ENVE povjerenstva raspravljali su i o problemima u okviru politike EU koje još treba riješiti kako bi se potaknula daljnja ulaganja u lokalnu i regionalnu održivu energiju, s naglaskom na složenu interakciju između održivog teritorijalnog razvoja te proizvodnje i korištenja energije u ključnim sektorima s jedne strane te političkog okvira na razini EU s druge strane.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci