Horvat: Zatvaranje svega više si ne možemo dopustiti jer to ne bi mogao podnijeti državni proračun

vv / grad prelog | 21.6.2020. u 07:58h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

'Lockdown' kakav smo imali više si ne možemo dopustiti jer za to nema izvora financiranja niti bi državni proračun to mogao podnijeti, rekao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, dodajući da je još sredinom veljače rekao da s koronavirusom treba strpljivo,  pametno i inteligentno, odnosno da pojedine kategorije društva treba na malo drugačiji način odmaknuti od prijetnje zarazom.

Ovo upozorenje izrečeno je povodom povećanja broja novooboljelih od Covida-19, do kojeg je došlo krajem tjedna, kada su ministar Horvat te gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek predali Srednjoj školi Prelog vrijednu nagradu - pametnu klupu.

Naime ekonomistice, Marina Vedrina i Lorena Novak (1. EK), ravnatelj Tomislav Gregur te profesorica Mirela Petković pozvani su prije nekoliko dana u Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta na svečanu podjelu nagrada temeljem natječaja na temu “Kako postati zeleni potrošač?”.

Srednja škola Prelog na spomenuti natječaj prijavila je Marinin i Lorenin rad pod nazivom „Naša uloga u promicanju zelene potrošnje“. Od prijavljenih 86 radova iz cijele Hrvatske, rad učenica našao se na popisu 3 najbolja te su Marina i Lorena za svoju školu osvojile vrijednu nagradu – pametnu klupu.

-Ovo je hrvatska inovacija mladog izumitelja Ivana Mrvoša, koja je u natječaju koji je bio raspisan krajem prošle godine, donijela tri ovakva projekta u srednje strukovne škole na prostoru Republike Hrvatske. Uz Prelog, dvije su ovakve klupe završile i na području Zagreba. Mislim da su oni koji su pisali aplikacije kroz edukativni karakter natječaja na kraju vrlo zadovoljni jer tri nagrađena rada su pokazala kako i zašto treba biti osviješteni zeleni potrošač. Nama je prvenstveno želja ući u srednje škole i fakultete, kako bismo u ranoj fazi kroz ovakve edukativne programe, a prvenstveno kroz online kupovinu, osvijestili mlade ljude o njihovim pravima, ali ih na neki način i prisilili da razmišljaju ekološki prihvatljivo i da u sklopu ovakvih zelenih akcija daju svoj doprinos izradom određenih materijala, stavljanjem na stol određenih ideja, rekao je ministar Horvat.