Horvat: "Tko je odgovoran za gradnju spalionice u Podrutama i što će biti s Varteksom?"

IHR/Varaždinske vijesti | 21.7.2022. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

- Kao dijete Varteksovih radnika zanima me sudbina Varteksa: je li moguće da će doći do gašenja Varteksa, odnosno otpuštanja tisuću ljudi? Znam da je Varteks strateški projekt Vlade i s time je strateški interes Grada onemogućen. Zanima me vaš stav vezan uz Varteks ili je sve to jedna špekulacija o kojoj je priča? – upitao je vijećnik Reformista Krešimir Horvat na aktualnom satu Županijske skupštine, kojeg je zanimalo i tko je odgovoran za gradnju spalionice u Podrutama.

- OŠ Podrute završena je 1980. godine i vapi za obnovom. Umjesto obnove, tamo se planira graditi spalionica otpada. Zanima me vaš stav o tome, s obzirom da sam pročitao da je gradonačelnik Novog Marofa protiv. tko je onda odgovoran za gradnju spalionice? - zanimalo je Horvata nakon subotnjeg prosvjeda, koji je na noge digao mještane tog kraja.

Župan Anđelko Stričak usvrdio je kako je Varteks privatna tvrtka.

- One nekretnine su u privatnom vlasništvu dioničara Varteksa. Jedino o čemu bismo mi trebali voditi brigu je sudbina 900 zaposlenih, i to je problem. Sada cijeli kompleks radi na 20 posto, 80 posto je prazno i umjesto se tamo leže i kote miševi, štakori, zmije, bolje je da taj kompleks dobije neku namjenu. To što je proglašen projektom od državne važnosti, ne znači da je Grad iz toga isključen i da se Grad Varaždin ne pita u kojem smjeru će se to razvijati, pa između ostalog svu plansko-prostornu dokumentaciju donosi Grad – naveo je Stričak.

Vezano uz spalionicu otpada, župan je naveo da su prije kojih mjesec dana predstavnici te udruge bili u Županiji te da su razgovarali.

– Dobili su sve odgovore koje su tražili i poslije se nisu javili. Ako imaju još kakvih dodatnih, neka se jave - poručio je Stričak.

Dan kasnije, GO Reformista Novi Marof su poslali i priopćenje vezano za spalionicu koje prenosimo u cijelosti:

"Vodstvo GO Reformista Novi Marof svojim je prisustvom dalo podršku mirnom prosvjedu održanom u Podrutama 16.7.2022. godine. Podržavamo nastojanja udruge ''Naš zavičaj'' koja je organizirala ovaj prosvjed, te napominjemo kako smo protiv ovih štetnih planova, koji bi mogli ozbiljno naštetiti okolišu. Isto tako, smatramo da je nedopustivo da se ovakvo postrojenje otvara u centru mjesta gdje ljudi žive, a ni punih 2 kilometra udaljenosti od škole.

Kao što je istaknuto na prosvjedu, prioritet lokalnih vlasti trebalo bi biti ''ulaganje u smanjenje nastanka otpada, ponovnu uporabu i recikliranje, a ne podrška privatnim inicijativama za spaljivanje otpada''. Od gradonačelnikaNovog Marofa, Siniše Jenkača, očekujemo da se izjasni protiv planova za spaljivanje, te sluša potrebe i stav stanovnika Podruta, ali i Novog Marofa i okolice, a koji su jasno dali do znanja da ne žele spalionicu u svojem mjestu."