Hoić potpuno preuzeo vlasništvo nad tvrtkom Calzedonia Croatia

| 7.1.2023. u 08:43h | Objavljeno u Aktualno

Dubravko Hoić potpuno je preuzeo vlasništvo nad tvrtkom Calzedonia Croatia, čiji je osnivač prije toga bila i Calzedonia Finanziaaria, tvrtka sa sjedištem u Luksemburgu, odnosno Calzedonia S.P.A.

Tvrtku Calzedonia Croatia osnovale su 2010. godine Calzedonia Finanziaaria i Calzedonia S.P.A. iz Verone, a dvije godine kasnije jedan od njezinih osnivača postaje Hoić. Upravo je ovaj varaždinski poduzetnik najzaslužniji za dolazak Calzedonia-e u Hrvatsku, kao i jedan od najzaslužnijih za njezino širenje u svijetu.

Danas Calzedonia Group, koju čine tvrtke okupljene oko brendova  Calzedonia, Intimissimi, Tezenis, Falconeri i lanac vinoteka i restorana Signorvino, ostvaruje godišnji prihod od 2,5 milijardi eura te ima više od 40 tisuća zaposlenika i gotovo pet tisuća trgovina donjim rubljem i ostalog, od kojih je 65 posto izvan Italije.

Tvrtku Calzedonia osnovao je 1986. u Veroni dr. Sandro Veronesi, kojemu se nešto kasnije pridružio Hoić, koji je prije radio u Varteksu.  Zahvaljujući tome,  Calzedonia 1994. godine gradi u Čakovcu tvornicu muških čarapa Tubla, nekoliko godina kasnije tvornicu ženskih čarapa Ytres u kneginečkoj Poduzetničkoj zoni, a zatim Comprom plus za kupaće kostime u Brezju.

Nakon pokretanja proizvodnje i u zemljama u okruženju, Calzedonia gradi i središnji svoj logistički centar u Jalžabetu gdje je danas i sjedište tvrtke Calzedonia Croatia, koje ima tristotinjak zaposlenih, koji su 2021. ostvarili prihod od blizu 27 milijuna eura, uz dobit od četiri milijuna eura.