Hod za život i kontraprosvjed Subota za slobodu ove subote kod Starog grada

| 30.5.2023. u 11:33h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što su Slavonski Brod i Imotstki 6. svibnja, Osijek i Zadar 13. svibnja te Vinkovci i Zagreb 20. svibnja održali svoj Hod za život, manifestaciju kojom se građani javnim mimohodom zalažu za prava nerođene djece tj. protive se pravu žena na prekid trudnoće u većini slučajeva, ove subote, 3. lipnja, će se Hod za život održati i u Varaždinu, okupljanje je najavljeno u 10:30 sati kod Starog g rada.

- Mi koji živimo u demokraciji imamo obavezu boriti se za poštivanje prava na život svakog čovjeka. Dužnost nam je biti glas onih koji se ne čuju / koji glasa nemaju. Danas kad u Hrvatskom saboru postoje zastupnici koji se zalažu za usmrćivanje nerođenog djeteta do poroda, diskriminirajući bolesnu djecu u odnosu na zdravu, jasno je da je potrebno promijeniti zakon o pobačaju star 45 godina. Želimo zakonski okvir koji štiti ljudska prava u 21. st., a podrazumijeva i zaštitu prava na život od začeća do prirodne smrti. Očekujemo zakon koji štiti pravo na život nerođenog djeteta poštujući najnovije znanstvene spoznaje. Želimo zakon koji jača ženu! - istaknuli su organizatori Hoda za život.

Kao i prošle godine kada se ovaj mimohod održao u Varaždinu, u isto vrijeme i na istom mjesto će se održati i kontra prosvjer "Subota za slobodu", advokata i pobornika slobode prava na izbor.

- Novim okupljanjem šaljemo staru poruku: Varaždin i njegovi građani i građanke uvijek su bili otvoreni, tolerantni, uključivi i želimo da tako ostane! Na Subotu za slobodu pozivamo sve koji vjeruju u jednakost i ravnopravnost, koji podržavaju žene i njihovu autonomiju, slobodu i pravo na izbor. Pozivamo sve sugrađane i sugrađanke koji zajedno s nama žele grad u kojem nema mjesta netoleranciji, osudama i diskriminaciji. Pridružite nam se! Dok drugi kleče protiv ljudskih prava, mi ustajemo za slobodu. Nakon okupljanja, prošetat ćemo do dvorišta P4. Vidimo se u subotu! - javljaju organizatori Subote za slobodu kojeg organizira Udruga mladih Varaždinski underground klub.