Hoće li u stečaj Stanoing, nad kojim se predstečajni postupak vodi deset godina? Foto: VV arhiva / ilustracija

Hoće li u stečaj Stanoing, nad kojim se predstečajni postupak vodi deset godina?

| 25.4.2022. u 15:29h | Objavljeno u Aktualno

Smatra se da je prijedlog za sklapanja predstečajne nagodbe nad dužnikom Stanoing d.o.o. povučen. Stoji to u rješenju varaždinskoga Trgovačkog suda od 20. travnja, nakon kojeg se nameće pitanje slijedi li stečaj ili neki novi obrat u agoniji koju prolazi nekada najveći investitor u stanogradnji sjeverozapadne Hrvatske, odnosno njegovi brojni vjerovnici, koji godinama bezuspješno potražuju više od 176 milijuna kuna.

Snažnog i uglednog investitora u stambene objekate u Varaždinu i okolici danas gotovo da nema. Njegovo posrnuće počelo je zbog pada tržišta nekretnina nakon krize 2008., ali i krivih poslovnih odluka. Izlaz se vidio u predstačajnoj nagodbi za koju je prijedlog prvi put podnijet još 15. svibnja 2013. godine. No, ni danas, devet godina kasnije, nagodbi za rješavanje dugova vjerovnicima nema ni traga, a i status poduzeća nije jasan.

Razlog za to što nije završen predstečajni postupak, koji se često prekida. Naime, veliki je broj sporova, koji trebaju biti pravomoćno okončani radi nastavka postupka, odnosno sklapanja predstečajne nagodbe. A kad jedan spor okonča i sud želi nastaviti predstečajni postupak, stižu nove žalbe...

Do zadnjeg prekida postupka za sklapanje predstečajne nagodbe nad Stanoingom došlo rješenjem Trgovačkog suda u Varaždinu u srpnju 2019. godine. Čekao se, naime, pravomoćno okončanje postupak koje je pred Upravnim sudom u Zgrebu pokrenuo Eduard Brumen, jedan od dva suvlasnika Stanoinga, protiv rješenja Ministarstva financija koje je 2018. prihvatilo izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja Stanoinga. Iako je za taj plan glasovala potrebna većina vjerovnika, među kojima i Brumen, suvlasnik Stanoinga naknadno se žalio zbog pogodovanja vjerovniku Ivki Vidić, koja ima tražbinu od 878.000 kn.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u