Hoće li nam za ljetne festivale trebati digitalne Covid-potvrde? Foto: Screenshot HRT

Hoće li nam za ljetne festivale trebati digitalne Covid-potvrde?

VV / hrt.hr | 23.6.2021. u 10:55h | Objavljeno u Aktualno

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek je u emisiji Hrvatskoga radija "A sada Vlada" kazala kako će se svi ljetni festivali održati, kao i mnogobrojne muzičke manifestacije, te da se još dogovara model prema kojem će se puniti gladališta.

- I prošle smo godine godine omogućili festivale na otvorenom. Svi klasični festivali - Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Zadarske večeri i ostali, održat će se, vjerujem u punom kapacitetu što se tiče publike jer će od 1. srpnja biti u uporabi digitalne zelene potvrde što će omogućiti organizatorima da pune gledališta, kazala je.

Naglašava da će se organizirati i brojni muzički festivali.

- Prošli tjedan smo na Vladi usvojili program potpora, između ostalog i za sektore kulturnih događanja, zajednom s turističkim događanjima i povremenim prometom - tri sektora kojima nije bio onemogućen rad odlukom, ali su u stvarnosti bili onemogućeni raditi. Dat ćemo im dodatnu financijsku podršku, kako bi ponovno mogli pokrenuti djelatnosti, rekla je ministrica.

Kazala je kako se još dogovara način djelovanja i misli da će to biti hibridni model - ili će dijelovi gledališta biti za one koji neće moći ishoditi digitalnu potvrdu ili će veći dio programa biti uz predočenje digitalne potvrde, a manji za one koji ne mogu ispuniti uvjete.

- Apeliram na građane da ishode potvrde kako bi se vratili kulturnim događanjima u punim kapacitetima, kazala je ministrica. Svatko se može cijepiti, neki su preboljeli ili se mogu testirati brzim antigenskim testovima, dodala je.

- Jedino što može zaustaviti pandemiju i jedini put prema normalnom životu je cijepljenje. Građani trebaju slušati znastvenike i svoje liječnike, dati im puno povjerenje, a ne da se informiraju na društvenim mrežama i izvorima koji nisu pouzdani i čiji cilj nije informirati već slati neke druge poruke, rekla je Obuljen Koržinek.