Hoće li i ludbreški gradonačelnik morati na suđenja zbog optužnice USKOK-a?

Varaždinske vijesti | 29.8.2018. u 12:42h | Objavljeno u Aktualno

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda na čelu sa sutkinjom Majom Štampar Stipić trebalo je danas u 10.15 održati sjednicu na kako bi odlučilo o osnovanosti optužnice, koju je protiv ludbreškoga gradonačelnika  Dubravka Bilića podigao USKOK.

Međutim, budući da je sjednica odgođena do daljnjega, zasada se ne zna hoće li kazneni postupak protiv nedavnog kandidata za predsjednika ŽO SDP-a Varaždinske županija biti obustavljen ili će ipak trebati odlaziti na suđenja u Zagreb uslijed optužnice koja je podignuta temeljem prijave zbog toga što je Bilić 2012. i 2013., dok je bio ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka, primao naknadu za odvojeni život.

USKOK, naime, drži da je kao ravnatelj AZOP-a počinio kazneno djelo zlouporabe položaja jer se nepripadno okoristio, odnosno oštetio državni proračun za oko 14 tisuća, koliko mu je isplaćeno za odvojeni život, iako nije živio odvojeno od obitelji, već je iz Ludbrega putovao na posao u Zagreb.

Bilić, međutim, očekuje obustavu kaznenog postupka jer je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa još 2016. odbilo pokrenuti postupak zbog sporne naknade i korištenja službenog vozila od 2012. do 2014. godine.

Povjerenstvo je, naime, dobilo prijavu bivše djelatnice AZOP-a, koja tvrdi da je Bilić istovremeno koristio službeni automobil te svakodnevno putovao na relaciji Zagreb- Ludbreg.

- S obzirom da je sjedište AZOP-a u Zagrebu, gdje je ujedno bilo i mjesto rada Dubravka Bilića kao ravnatelja, a prijavljeno je prebivalište u Ludbregu, sukladno Zakonu o obvezama i pravima dužnosnika i Pravilniku o porezu na dohodak, dužnosnik Bilić imao je za vrijeme obnašanja dužnosti ravnatelja pravo na naknadu za odvojeni život - zaključilo je Povjerenstvo, koje je ukazalo da se, prema Pravilniku o porezu na dohodak, naknada za odvojeni život od obitelji isplaćuje radniku za vrijeme provedeno na radu u mjestu sjedišta poslodavca ako je mjesto različito od mjesta prebivališta ili uobičajenog boravišta radnika.

U odnosu na korištenje službenog automobila u vremenu od 0 do 24 sata Ministarstvo uprave je ukazalo da se za vrijeme mandata Bilića kao ravnatelja AZOP-a nije primjenjivala Odluka Vlade RH o uvjetima korištenja službenih vozila, već se to pitanje reguliralo prema Statutu AZOP-a.

- Dužnosnik Bilić je stoga u okviru svojih Statutom propisanih ovlasti donio odluku kojom se ravnatelju priznaje pravo na korištenje službenog vozila od 0 do 24 sata - navelo je Povjerenstvo, dodajući da Bilić nije povrijedio odredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa niti načela obnašanja javnih dužnosti.

Označeno u