Hoće li biti za šunkicu? Provjerili smo koje općine i gradovi dijele uskrsnice za umirovljenike Foto: ilustracija

Hoće li biti za šunkicu? Provjerili smo koje općine i gradovi dijele uskrsnice za umirovljenike

| 9.3.2020. u 18:40h | Objavljeno u Aktualno

Bogatiji blagdanski stol u čijem je središtu šunkica tradicionalno se veže uz Uskrs od kojeg nas dijeli mjesec dana, no umirovljenicima je i taj užitak često nedostupan zbog malih mirovina. Svaka pomoć dobro dođe pa smo provjerili koje će općine i gradovi ove godine podijeliti “uskrsnice” umirovljenicima na svom području.

Varaždin, Lepoglava, Ludbreg...

Umirovljenicima iz grada Varaždina, čija mirovinska primanja iznose do 2.000 kuna, osobama s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine Centra za socijalnu skrb i osobama koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji HZZ-a Varaždin, a imaju prebivalište na području Grada Varaždina, isplatit će se uskrsnica od 150 kuna. U Varaždinu 2.303 umirovljenika ima mirovine do 2.000 kuna, 346 osoba prima osobnu invalidninu, a 48 osoba ima status nezaposlenih osoba s invaliditetom. O početku isplate iz gradske će uprave naknadno obavijestiti građane.

Grad Lepoglava svojim će umirovljenicima koji imaju mirovinu manju od 1.800 kuna dati uskrsnicu od 200 kuna, a isplaćivat će se od 23. ožujka do Uskrsa, 12. travnja. Umirovljenici će uskrsnicu moći podići u prostorijama Gradske uprave uz predočenje odreska isplaćene mirovine i osobne iskaznice. Očekuje se da će uskrsnicu primiti oko 320 umirovljenika, kao i prošle godine.

- Znamo da to nije puno, ali i ovakav mali znak pažnje prema našim umirovljenicima i osobama starije životne dobi sigurno će im pomoći da blagdane provedu u ljepšem ozračju – rekao je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić, i dodao da će se građanima, posebno starijima, koji su slabijeg imovinskog stanja a ne primaju mirovinu, podijeliti paketi s osnovnim životnim namirnicama u koordinaciji s Crvenim križem, Caritasom i Centrom za socijalnu skrb.

Uskrsnice će dobiti i ludbreški umirovljenici s mirovinom manjom od 1.500 kuna, i to po 200 kuna, kao i osobe slabijeg imovinskog stanja s ukupnim primanjima do 1.500 kuna. Uskrsnice će biti isplaćene svima koji se prijave po objavi, a isplata će biti u travnju, no točan datum još nije definiran.

U kojim će se sve općinama i gradovima u našoj županiji dijeliti uskrsnice umirovljenicima, a u kojima neće - pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...