HNS: Savka Dabčević-Kučar bila je i ostala političarka ispred svog vremena Foto: HNS

HNS: Savka Dabčević-Kučar bila je i ostala političarka ispred svog vremena

Varaždinske vijesti | 6.8.2019. u 14:40h | Objavljeno u Aktualno

U povodu desete obljetnice smrti Savke Dabčević-Kučar, osnivačice i doživotne počasne predsjednice HNS-a i jedne od najznačajnijih hrvatskih političarki, izaslanstvo Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata, koje su predvodili saborski zastupnik HNS-a i član Predsjedništva HNS-a Stjepan Čuraj te zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Davor Nađi, položilo je vijenac i zapalilo svijeće na njezinom posljednjem počivalištuna zagrebačkom groblju Mirogoj.

- Savka Dabčević-Kučar svojim radom, zalaganjima i idejama pokazivala je kako bi Hrvatska trebala izgledati, što bi trebala biti i što još možda nije - rekao Stjepan Čuraj.

Saborski zastupnik HNS-a rekao je kako Savku Dabčević-Kučar treba gledati kao povijesnu ličnost te se prisjetio onoga što je ostalo kao baština iza počasne predsjednice HNS-a.

- Ona nam je ostavila obvezu, koju je utkala svojim nastojanjima da prije svega mi – članovi stranke, ne gledamo što će se dogoditi, nego da donosimo promjene i budemo prvi koji će napraviti što je potrebno za ovu zemlju. To je osnova našeg rada i mislim da smo na dobrom putu da donesemo te promjene u Hrvatskoj - rekao je Čuraj.

Gradonačelnik Svete Nedelje Davor Nađi podsjetio je na ulogu Savke Dabčević-Kučaru stvaranju hrvatske države.

- Savka Dabčević-Kučar bila je i ostala političarka ispred svog vremena koju se i danas spominje kao rijedak primjer političara čista obraza u službi i za dobrobit svoga naroda. Borila se za neovisnost Republike Hrvatske, a snažno se zalagala za slobodnije društvo i slobodniju tržišnu ekonomiju. Pamtimo je, između ostalog, kao nositeljicu pokreta Hrvatsko proljeće i osnivačicu Hrvatske narodne stranke. Ostavila je neizbrisiv trag u hrvatskoj povijesti, a nama koji danas politički djelujemo, svojim karakterom i časnim zalaganjem za ideje koje je zastupala, ostaje primjer i zvijezda vodilja za budućnost - rekao je Nađi.

- Vizija i političko djelovanje Savke Dabčević-Kučar ostavili su dubok i neizbrisiv trag u novijoj hrvatskoj povijesti i neizmjerno smo ponosni što smo je imali. Bila je žena i političarkaispred svog vremena, a cijeli njen život poruka da politika može i mora biti časna profesija - ističu iz HNS-a.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci