HNS poručio: Vijećnike birati imenom i prezimenom, a na izbore možemo i sami

| 20.5.2016. u 12:45h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj konferenciji za novinare Županijske organizacije HNS-a istaknuto je kako vijećnike na lokalnoj razini treba birati imenom i prezimenom.

Riječ je, naime, o prijedlogu izmjena Zakona o lokalnim izborima, a Predrag Štromar, župan varaždinske županije, predsjednik ŽO HNS i zamjenik predsjednika HNS-a govorio je i o pripremama za lokalne izbore slijedeće godine.

- Ako imenom i prezimenom možemo birati načelnike, gradonačelnike i župane zašto ne bismo i vijećnike u vijećima i skupštinama? - pitao je Predrag Štromar i dodao da je upravo HNS inicirao današnji model neposrednog izbora općinskih načelnika, gradonačelnika i župana.

- Izbori po modelu preferencijalnog glasanja političke stranke motiviraju da kandidiraju najkvalitetnije ljude jer jedino tako mogu računati na podršku birača. Pravo pitanje tada postaje tko si i što znaš, a tek nakon toga kojoj stranci pripadaš. Politička odgovornost tada i na lokalnoj razini dobiva ime i prezime – zaključio je Štromar.

S obzirom na činjenicu da je 70 posto ljudi na parlamentarnim izborima glasalo i preferencijalno, pokazuje da je prihvaćen takav način odlučivanja, a očekivana reakcija na promjenu zakona je i veći odaziv birača, istaknuto je na konferenciji za medije.

Nakon europskih i parlamentarnih izbora, uvođenje preferencijalnog glasovanja i na lokalne izbore bio bi korak dalje u demokratizaciji pa je Klub zastupnika HNS-a prijedlog izmjena Zakona o lokalnim izborima uputio u hitnu saborsku proceduru, moglo se čuti na konferenciji za medije.

U nastavku konferencije Štromar se osvrnuo i na početak priprema za lokalne izbore koji će se održati 21. svibnja 2017. godine. Naglasio je kako su načelnici i gradonačelnici iz HNS-a posljednje tri godine stalno u kampanji i to kroz provođenje projekata za koje su dobili povjerenje građana 2013. godine. Podsjetio je da je HNS na prošlim izborima pobijedio u 10 općina i 4 grada, što čini točno polovicu jedinica lokalne samouprave u Varaždinskoj županiji, te nastavio:

- Moram naglasiti da je HNS kao najjača stranka u županiji spreman za izbore u svakom trenutku. To su pokazali i nedavno održani izbori u općini Cestica gdje je naš kandidat Mirko Korotaj uvjerljivo pobijedio već u prvom krugu, a s koalicijskim partnerom osvojili smo 9 mandata u vijeću od ukupno 15. Na izborima koji će se održati za točno godinu dana imat ćemo kvalitetne kandidate za načelnike, gradonačelnike i župana, a naš je cilj da poboljšamo rezultat iz 2013. godine, a to je više od 14 čelnika jedinica lokalne samouprave – zaključio je Štromar.

Štromar se na kraju osvrnuo i na špekulacije o mogućim koalicijama te je istaknuo kako je prerano za bilo kakve dogovore. Na pitanje novinara kakvi su planovi HNS-a vezano za koalicije, Štromar je odgovorio kako je HNS spreman na izbore izaći sam, na svim razinama.
- HNS će imati više načelnika, gradonačelnika i župana na državnoj razini, a u Varaždinskoj županiji ćemo također dobiti više načelnika i gradonačelnika - rekao je Štromar na kraju.

Na konfernciji prisustvovali su i načelnici i gradonačelnici članovi HNS-a iz Varaždinske županije.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci