HNS nakon Županijske skupštine: "Tražimo reviziju Čačićevih projekata!"

VV | 4.10.2023. u 17:50h | Objavljeno u Aktualno

Nakon današnje sjednice Županijske skupštine oglasila se priopćenjem Županijska organizacija HNS-a Varaždinske županije.

- Na danas održanoj sjednici Skupštine Varaždinske županije, predsjednik kluba vijećnika HNS-a i gradonačelnik grada Lepoglave, Marijan Škvarić, uputio je na dva problema s kojima se suočavamo. Jedan je vezan za kapacitet domova za starije i nemoćne, a drugi na kreditna zaduženja i probijanje budžeta za projekte koje je započeo Radimir Čačić kao župan. Istaknuo je kako u budućnosti moramo više pažnje posvetiti brizi za osobe starije životne dobi, te imati na umu povećanje njihova udjela u dobnoj strukturi prilikom donošenja budućih planova i programa.

Na našem području postoji 45 privatnih domova umirovljenika, jedan županijski u Varaždinu te Caritasov dom u Ivancu, sve ukupnog kapaciteta 2.200 kreveta. To je premalo za sve sadašnje potrebe, a kamoli za potrebe u budućnosti. U Europi mi smo drugi po redu na listi najstarijih ljudi po učešću u populaciji, istaknuo je Škvarić. Pojasnio je kako je Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike uputilo poziv na dodjelu bespovratnih sredstava za izgradnju i opremanje centara za starije osobe, a prihvatljivi prijavitelji poziva mogli su biti samo gradovi i općine, dok su Županije mogle biti samo partneri.

Nakon natječaja vidi se da će osamnaest centara za starije biti raspoređeno diljem Hrvatske, po jedan u svakoj županiji osim grada Zagreba, Varaždinske županije i Vukovarsko-srijemske županije, s obzirom na to da u spomenutim županijama nije bilo prijavitelja na javni poziv za dodjelu financijskih sredstava. Visoki udio vlastitih sredstava koje je trebalo uložiti, preko 6 milijuna eura, te maksimalni udio nacionalnih sredstava od 6,7 milijuna eura, bio je ograničavajući faktor velike većine gradova i općina u županiji.

S obzirom da nije bilo riječi o projektu „klasičnih“ domova za starije i nemoćne, te da niti jedan prijavitelj nije bio iz Varaždinske županije, uputio je apel županu za pronalazak rješenja problema kapaciteta smještaja u domovima za starije i nemoćne. Jednako tako, adresirao je i problem probijanja budžeta projekata koje je započeo Radimir Čačić, pritom misleći na vrlo loše planiranje projekata i ulazak u iste bez osigurane financijske konstrukcije, što je vrlo karakteristično za spomenutu osobu.

Svjedoci smo da na skoro svakoj Skupštini donosimo odluke o povećanju sredstava ili o kreditnom zaduženju za provođenje pojedinih projekata, naročito onih koje je pokrenuo prijašnji župan Čačić. Tražim da se analizira razlika između početne procjene troškova projekata i dosadašnjim uloženim sredstvima, i to bez obzira da li su završeni ili su još u fazi provedbe. Tu prvenstveno mislim na uređenje fasade i rasvjete zgrade vodotornja, uređenje podruma Županije, Regionalne centre kompetentnosti, energetske obnove domova zdravlja i drugo, pojasnio je Škvarić - stoji u priopćenju PR ureda HNS-a Varaždinske županije.