HNS: Nacrt proračuna Grada Varaždina za 2019. godinu je neprihvatljiv Foto: HNS Varaždinske županije

HNS: Nacrt proračuna Grada Varaždina za 2019. godinu je neprihvatljiv

Varaždinske vijesti | 15.12.2018. u 10:04h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinski HNS se uoči sjednice Gradskog vijeća grada Varaždina, na kojoj će se raspravljati o proračunu za 2019. oglasio priopćenjem u kojem se osvrću na nacrt proračuna.

- Proračun je prvenstveno politički dokument i pokazuje u kojem se smjeru i kako vodi politika u našem gradu, te na koji će se način ispuniti sve ono što je obećano u kampanji, ali i u ovoj godini koja je iza nas. Mnogo tih obećanja očito se zaboravilo, budući da se već dvije godine isti projekti ne ostvaruju, te prebacuju iz jedne u drugu godinu, uz ista objašnjenja. Osim toga, u ovom proračunu se nalaze veći Prihodi od upravnih administrativnih pristojbi, pristojbi po posebnim propisima i naknada, kao neposredan rezultat 25% povećanja komunalne naknade, a koju nismo podržali i za koju smo smatrali kako nije bilo vrijeme da se donese - ističu HNS-ovci.

- HNS je već nekoliko puta pokušao Amandmanima i prijedlozima poboljšati proračun, no uvijek smo naišli na odbijenice, pa ovaj put nećemo ni pokušati predlagati Amandmane, jer je i Einstein rekao da je „Definicija ludosti činiti stalno jednu te istu stvar i očekivati različite rezultate“ - kažu u HNS-u.

- Smatramo kako treba puno više uložiti u obrazovanje, posebno u rad s darovitim učenicima, ali u dodatne aktivnosti učenika. Treba i uložiti sredstva i osnovati Fond za potporu znanstveno istraživačkim projektima, te projektima suradnje znanosti i privrede kojima je cilj povećati suradnju između visoko obrazovnih institucija, mladih istraživača i privrede na području Grada Varaždina i šire, kako bi nam mladi znanstvenici ostajali u Varaždinu. Treba raditi na preventivnim programima u školama, na osvještavanju učenika osnovnih škola o važnosti dobre komunikacije kroz ciklus radionica te prepoznavanju rizičnih ponašanja u srednjoškolskoj populaciji - naveli su u priopćenju.

- Isto tako mišljenja smo da se moglo u proračunu naći i novca i za uskrsnice umirovljenicima ili barem veće božićnice za umirovljenike, za koje smo se ponadali da će biti već ove godine, kako je gradonačelnik to i obećao, ali očito su i to bila obećanja za zaborav. Slijedom svega navedenoga, HNS sigurno ne može podržati takav nacrt Proračuna Grada Varaždina za 2019. godinu, a sigurni smo da će najkasnije početkom drugog kvartala 2019. godine biti i rebalans, pa ćemo ubrzo ponovo imati mogućnosti raspravljati o proračunu. Možda će onda biti uključeni i naši prijedlozi, a mi ostajemo otvoreni za suradnju s gradskom upravom oko tih prijedloga - zaključili su u HNS-u.