HNS Gradska vlast mora pomoći građanima i smanjiti udar na kućne budžete zbog poskupljenja energenata Foto: Ilustracija/HNS Varaždin

HNS Gradska vlast mora pomoći građanima i smanjiti udar na kućne budžete zbog poskupljenja energenata

VV | 17.1.2022. u 14:26h | Objavljeno u Aktualno

S obzirom na najavljena poskupljenja energenata, varaždinski HNS od aktualne gradske vlasti traži hitnu pripremu mjera kako bi se građanima olakšala financijska situacija.
Predsjednik varaždinskog HNS-a Igor Klopotan naglasio je kako pozdravljaju mjere koje je Grad Varaždin dosad uveo, poput smanjenja prireza i povećanja naknada za novorođenu djecu, no to nije dovoljno.

- Smatramo da je potrebno hitno reagirati na najavu velikih poskupljenja energenata s dodatnim smanjenjem prireza na 5 posto te smanjenjem stopa komunalne naknade za 15 posto - zatražio je Klopotan uime varaždinskog HNS-a.

Kako je istaknuo, na taj bi se način barem djelomično ublažio udar na kućne budžete varaždinskih obitelji koji je prema svim najavama neizbježan.

- Ujedno bi trebalo povećati sufinanciranje boravka djece u dječjim vrtićima, tako da maksimalno učešće roditelja bude 600 kuna. Tim bi se mjerama građanima Varaždina olakšao udar na kućni budžet koji nas očekuje u travnju i svibnju, a ujedno bi bila i dobra demografska mjera – zaključio je Klopotan te pozvao gradske oce da hitno pripreme mjere i krenu s njihovim provođenjem.

S obzirom da je proračun Grada Varaždina za 2022. godinu donesen, dodatna sredstva potrebno je osigurati kroz EU fondove i Nacionalni plan oporavka i otpornosti kako bi se ove mjere mogle realizirati.