HNS GRADA Varaždina Umjesto realizacije projekata, gradski oci se fokusirali na dizanje poreza i nameta

| 28.11.2023. u 12:04h | Objavljeno u Aktualno

Priopćenjem se oglasila Gradska organizacija HNS-a Grada Varaždina vezano uz točke današnje sjednice Gradskog vijeća grada Varaždina. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Nedavno je riješen dugogodišnji problem zbrinjavanja bala na ulazu u Varaždin, zahvaljujući naporima i agitiranju HNS-a i intervenciji Vlade koja je uslijedila.

Ušteda od gotovo 30 milijuna eura može biti iskorištena za druge važne projekte. Osim bala, HNS se zalagao i za subvencioniranje ugradnje dizala u zgrade bez istih, gdje smo uspjeli zakonski osigurati subvenciju 40% troška od strane države, a u našem izbornom programu 2020. godine zalagali smo se i kasnije predlagali mjeru sufinanciranja vrtića prema kojoj je Varaždin dobio gotovo 386.000 eura godišnje.

No, na žalost, gradski oci nisu iskoristili mjere i olakšali financijski teret građanima, napravili su suprotno, podigli cijene vrtića, podigli cijene odvoza otpada, povećali komunalnu naknadu i predložili vraćanje prireza na 10% i povećanje stope poreza na dohodak sa 20 na 22% za nižu stopu!

Obzirom na prije spomenute uštede u gradskom proračunu, ne zaslugom gradskih oca, HNS javno predlaže nekoliko projekta koji se mogu realizirati na dobrobit naših građana.

Jedan od takvih projekata je izgradnja Kulturnog centra u Varaždinu. Taj projekt je već započeo Kerekesh teatar, koji je dobio koncesiju na tom zemljištu, ali je zbog nedostatka financijskih sredstava trenutno onemogućen u njegovoj realizaciji.

Drugi projekt koji smatramo važnim je izgradnja novog objekta na mjestu sadašnjeg Balona u Graberju, kojem bi bila namijenjena za borilačke sportove.

Varaždin ima jako puno sportaša koji se bave borilačkim sportovima, poput hrvanja, karatea, taekwondoa, juda, boksa, kickboxinga i drugih te koji osvajaju medalje na svim razinama, od lokalnih do međunarodnih natjecanja.

Međutim, ti sportaši nemaju adekvatne uvjete za trening i natjecanje, jer Balon je dotrajao, premalen i neodgovarajući za takve aktivnosti. Zato predlažemo da se na tom mjestu napravi novi objekt, Centar borilačkih sportova, koji bi imao više dvorana, svlačionice, sanitarije, teretanu, pomične tribine i ostalu potrebnu infrastrukturu.

Naravno, svjesni smo da je jedan od najvećih problema našeg grada stanje cesta i prometne infrastrukture, koje je uzrokovalo mnogo nezadovoljstva i pritužbi građana.

Zato smatramo da je potrebno što hitnije redefinirati plan obnove cesta u gradu Varaždinu i odrediti prioritete i rokove. Predlažemo da se u plan uključe sve ceste koje su u lošem stanju, posebno one koje su frekventne i važne za povezivanje različitih dijelova grada, te da se osigura njihova kvalitetna i trajna sanacija.

Vjerujemo da se svi ovi projekti mogu realizirati iz sredstava koja će sada Gradu Varaždinu ostati te da će oni donijeti dugoročne koristi i uštede za gradski proračun, kaže se u priopćenju Gradske organizacije HNS-a Grada Varaždina.