HND prosvjed Foto: Arhiva/VV

HND-ova anketa: U Hrvatskoj aktivno najmanje 905 tužbi protiv novinara i medija

HND | 1.5.2020. u 13:46h | Objavljeno u Aktualno

U Hrvatskoj je trenutno aktivno 905 tužbi protiv novinara i medija od kojih tužitelji potražuju gotovo 68 milijuna kuna, pokazuju rezultati godišnje ankete koju je Hrvatsko novinarsko društvo provelo među medijima početkom godine. 

Ususret Međunarodnom danu slobode medija, koji se obilježava 3. svibnja, HND ovime ponovo upozorava na problem SLAPP-a (Strategic lawsuit against public participation), odnosno tužbi kojima je cilj cenzurirati, zastrašiti i ušutkati kritičare opterećujući ih sudskim postupcima, ozbiljnom i opasnom mehanizmu koji ugrožava slobodu medija.

- Brojka od 905 tužbi protiv novinara i medija, iako nešto manja u odnosu na prošlu godinu, pokazuje da pravosudni progon medija i novinara u Hrvatskoj i dalje traje. Treba napomenuti kako je stvarna brojka i veća jer je smo ovaj podatak dobili od tek 18 medija. Želimo jasno upozoriti domaću i međunarodnu javnost kako su tužbe najčešće sredstvo zastrašivanja novinara i medija kako bi odustali od ozbiljnih istraživačkih priča. Visokim odštetnim zahtjevima želi ih se uništiti financijski. Čini se da su duševne boli unosan biznis jer se liječe samo velikim odštetnim zahtjevima. U svemu posebno zabrinjava činjenica da u podizanju tužbi sudjeluju i visoki državni dužnosnici, lokalni šerifi, pa i sami suci. Ovaj rat tužbama protiv novinara i medija velika je sramota za Hrvatsku - kaže predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Cijelu anketu možete preuzeti ovdje.