Hlebar: Na odlazak liječnika ne treba gledati toliko negativno Foto: OB Varaždin

Hlebar: Na odlazak liječnika ne treba gledati toliko negativno

Varaždinske vijesti | 15.1.2020. u 11:13h | Objavljeno u Aktualno

- Misija Opće bolnice Varaždin, kao bolnice druge kategorije od regionalnog značaja, je razvijati službe koje pružaju sveobuhvatnu zdravstvenu zaštitu stanovnicima Varaždinske, ali i susjednih županija. Između ostalog, OB Varaždin tradicionalno stoji uz bok najjačim kirurškim ustanovama u Republici Hrvatskoj. Zbog svojih inovativnih i stručno praćenih novih trendova u svjetskoj kirurgiji OB Varaždin je prepoznata i od drugih, a takav trend će pratiti i u budućnosti – ističe pročelnik Službe za kirurške bolesti Opće bolnice Varaždin Marko Hlebar, dr.med.spec. opće kirurgije, ortopedije i traumatologije, s užom specijalizacijom iz traumatologije.

Budućnost kirurgije je u subspecijalizacijama

- Unazad nekoliko godina opća kirurgija se sve više raščlanjiva u specijalističku kirurgiju. OB Varaždin pravovremeno je prepoznala taj trend te krenula s prihvaćanjem i omogućavanjem liječnicima specijalizaciju i/ili subspecijalizaciju određenih kirurških grana te tako omogućila svojim pacijentima takav vid kirurškog liječenja na subspecijalističkoj razini kojom osigurava vrhunsku kiruršku skrb. Također, ukoliko stručno i kvalitetno obavljate svoj posao to ne možete čini sami odvojeni od drugih, jer je za to potrebno i od izuzetne je važnosti dobra sinergija, povezanost i suradnja kirurgije s ostalim službama i odjelima, a što je u varaždinskoj bolnici nit vodilja dugi niz godina. Vremena danas više ne dozvoljavaju "one man show". Svatko od nas sa svog područja vrijedan je član multidisciplinarnog tima koji vodi pacijenta. Tada se postižu odlični rezultati u podizanju kvalitete zdravstvene skrbi – objašnjava Hlebar.

Pioniri u pojedinim postupcima

Dodaje kako Služba za kirurške bolesti pod svojom kapom ima pet odjela koji je svaki zasebno na svom području djelovanja prepoznatljiv po kvalitetnom stručnom radu liječničkog i medicinskog osoblja, te po određenim dijagnostičko-terapijskih postupcima koji su imali veliki odjek među ostalim zdravstvenim ustanovama istog ili sličnog tipa diljem Hrvatske.

Trenutačno zapošljava 20 specijalista, 13 specijalizanata, a u tijeku je prijem još jednog specijalizanata i jednog specijalista vaskularne kirurgije.

- Među prvima u Hrvatskoj, 2004. godine, oformljen je multidisciplinarni tim za liječenje tumora probavnog trakta. Prvi pacijent kojem je dijagnosticiran uznapredovali tumor debelog crijeva, a koji je liječen na način da se prvo pristupilo zračenju, a onda operativnom zahvatu liječen je upravo u našoj ustanovi. Jedni smo od pionira TAMIS (Transanalna minimalno invazivna kirurgija) procedure koja se odnosi na oblik liječenja benignih i određenih malignih tumora rektuma odnosno završnog crijeva. Unazad godinu dana razvijamo barijatrijsku kirurgiju – kirurško liječenje pretilosti i to u suradnji s prof.dr.sc. Miroslavom Bekavcem Bešlinom, pionirom barijatrijske kirurgije u Hrvatskoj. Prošle godine kao prva takva operacija u varaždinskoj bolnici, a druga u Hrvatskoj napravljena je operacija stručnog naziva HeRO (Hemodialysis realiable Outflow) koja predstavlja veliki iskorak u liječenju pacijenata s bubrežnim zatajenjem, a kojima je potrebna hemodijaliza - podsjetio je Hlebar.

- To je još jedna potvrda da je naš Odjel za opću, vaskularnu, plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju od regionalnog značaja. Naš najmlađi odjel, Odjel za neurokirurgiju, danas radi s opremom koju koriste klinički centri u Hrvatskoj, poput neuronavigacijskog uređaja koji predstavlja standard u modernoj medicini u nekoliko struka, prvenstveno u neurokirurgiji i otorinolaringologiji, a koji omogućava precizno pozicioniranje i vođenje tijekom operacije te posljedično tome minimalnu invazivnost. Razvijamo i dječju kirurgiju koja je, uz Zagreb, jedina dječja kirurgija u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske – nabraja značajnija dostignuća pročelnik Službe za kirurško liječenje.

Stigli vrhunski stručnjaci

- Naši kirurški timovi, u kojima i od ranije rade kvalitetni i stručni kadrovi zainteresirani za napredak struke, a što je vidljivo iz svih dostignuća kirurške službe, u posljednje vrijeme osnažili smo s vrhunskim stručnjacima koji su u našu ustanovu došli iz drugih krajeva Hrvatske, a rezultati njihova kvalitetnog i stručnog rada nadograđenog na našu kvalitetnu i stručnu kadrovsku osnovu već su itekako vidljivi - istaknuo je Hlebar.

Napomenuo je tako da je vaskularni tim pojačan dolaskom Jasmine Mihaljević, spec.opće kirurgije, subspec. vaskularne kirurgije, koja je do dolaska u OB Varaždin kao kirurg radila u Koprivničko-križevačkoj županiji, a upravo ona je bila dio tima koji je napravio operaciju HeRO. Ugovor je sklopljen i s prof.dr.sc. Miroslavom Smerdeljem iz Klinike za ortopediju KBC-a na Šalati, koji je, primjerice, sa svojim timom napravio prvu transplantaciju koštano-hrskavičnog presatka u Hrvatskoj, čime se saniralo oštećenje u koljenu nakon operacije tumora.

- Njegovim dolaskom dobivamo neprocjenjivo znanje i iskustvo s područja ortopedije, te iznimnog mentora za kolege koji će uskoro postati dio našeg ortopedskog tima – ističe Hlebar.

"Na odlazak liječnika ne treba gledati toliko negativno"

- Na odlazak liječnika ne treba gledati toliko negativno. Suvremene poslovne migracije u svijetu nisu novost, ali se odvijaju relativno brzo. Također u cijelom svijetu proteklih se desetljeća povećala migracija zdravstvenih djelatnika. Međutim, kada se te migracije događaju u Hrvatskoj koja je relativno mala zemlja u odnosu na ostale u svijetu, te kada se one događaju na području u kojem mi živimo, naravno da imaju odjek i u javnosti - napominje Hlebar.

- Javnost u svemu treba sudjelovati te tako ne čudi da se bavi i odlaskom liječnika ortopeda iz varaždinske Opće bolnice. Kao njihovom donedavnom šefu, a ponajprije kao kolegi s kojim su radili, njihov odlazak promatram kao osobnu odluku da svoju karijeru nastave graditi izvan naše ustanove. Varaždinska bolnica, kao i druge bolnice u Hrvatskoj se s takvim osobnim odlukama sve više susreću te znam da će i u ovom slučaju OB Varaždin nastaviti raditi u istom opsegu i kvaliteti kao i do sada. Svi naši pacijenti koji trebaju operativni zahvat će isti i ostvariti prema njihovoj medicinskoj indikaciji bez obzira na odlaske liječnika – zaključio je Hlebar.