HGK: Pad broja izdanih građevinskih dozvola Foto: ilustracija

HGK: Pad broja izdanih građevinskih dozvola

I.D./Varaždinske vijesti | 15.5.2016. u 18:04h | Objavljeno u Aktualno

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, u ožujku su izdane 572 građevinske dozvole, od čega se 456 dozvola (79,7%) odnosilo na zgrade, a 116 na ostale građevine. U odnosu na prethodni mjesec broj izdanih dozvola niži je za 7,7%, dok je u odnosu na ožujak prošle godine broj dozvola smanjen za 4,8%.

Pritom je, na godišnjoj razini, broj dozvola izdanih za zgrade smanjen za 7,1%, dok je istodobno broj dozvola za ostale građevine povećan za 5,4%. Time broj izdanih građevinskih dozvola za ostale građevine bilježi kontinuitet međugodišnjeg rasta u posljednjih sedam mjeseci kao rezultat povećanog interesa za izgradnju infrastrukturnih projekata pri raspoloživosti financijskih sredstava iz fondova Europske unije. Predviđena vrijednost radova sadržana u građevinskim dozvolama izdanima u ožujku bila je 26,3% veća nego u veljači, ali i 53,4% niža nego u ožujku prošle godine, što je posljedica visoke baze. Naime, u ožujku 2015. godine zabilježena je najviša predviđena vrijednost radova od svih mjeseci te godine, odnosno, prema razini vrijednosti radova, to je bio najviši ožujak od 2007. godine, navode iz HGK-a.

U strukturi izdanih građevinskih dozvola za zgrade u ožujku ove godine prema površini prevladavaju nestambene zgrade u odnosu na stambene, a u okviru nestambenih zgrada najveća planirana površina odnosi se na izgradnju hotela i trgovina.

Iz Komore napominju da se, zbog znatnih mjesečnih oscilacija u dinamici izdavanja građevinskih dozvola, realnija slika dobiva iz kumulativnih podataka. Tako su u prvom kvartalu ove godine ukupno izdane 1 593 građevinske dozvole s predviđenom vrijednošću radova od 4,2 milijarde kuna. U odnosu na isti kvartal prošle godine riječ je o rastu broja izdanih građevinskih dozvola za 13,5% (8,3% kod zgrada i 41,1% kod ostalih građevina) te o padu predviđene vrijednosti radova za 29,7% (23,9% kod zgrada i 38,7% kod ostalih građevina).

- Iz podataka se nazire jačanje interesa za investicijskom aktivnošću što rezultira rastom broja izdanih građevinskih dozvola, ali istodobno nedostaju značajniji investicijski projekti koji bi podigli vrijednost predviđenih radova. To je dijelom posljedica suzdržane investicijske aktivnosti središnje države i javnog sektora u okolnostima kada su proračunski dokumenti doneseni tek krajem ožujka - priopćeno je iz Komore.

Slična je situacija i s brojem građevinskih dozvola za stanove, koji je u ožujku ove godine bio četiri posto niži nego u istom mjesecu prošle godine s 3,1% nižom korisnom površinom stanova. Ipak, u prvom su kvartalu ove godine i tu zabilježeni blagi pomaci jer je broj izdanih dozvola za stanove bio 9,1% veći nego u prvom kvartalu prošle godine, pri čemu je korisna površina stanova porasla za 7,1%.

Međutim, iz Hrvatske gospodarske komore ističu da su problemi u stanogradnji i dalje snažno izraženi pa se tako početkom ove godine prosječno izdaje 609 građevinskih dozvola mjesečno, dok se u 2008. godini prosječno mjesečno izdavalo 2 049 dozvola za izgradnju stanova.