HGK: Digitalna komora poduzetnicima osigurava za poslovanje ključne informacije Foto: Martin Novosel

HGK: Digitalna komora poduzetnicima osigurava za poslovanje ključne informacije

VV | 25.6.2020. u 12:59h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska gospodarska komora uspješno je privela kraju projekt Digitalna komora, u sklopu kojeg je razvijena informacijsko-komunikacijska platforma za e-usluge namijenjena članicama HGK, javnoj upravi, akademskoj zajednici i građanima, a kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Na portalu digitalnakomora.hr tako je dostupno osam e-usluga (e-članice, e-financiranje, e-javne ovlasti, e-gospodarske informacije, e-učenje, e-zakonodavstvo, e-sajmovi i promocija te e-pokreni poslovanje), zahvaljujući kojima su unaprijeđeni komunikacija i odnosi između HGK i članica, digitalizirano je izdavanje dokumenta za javne ovlasti, a gospodarstvenicima je omogućeno aktivnije sudjelovanje u kreiranju i promjeni zakonodavnog i regulatornog okvira.

- Jedan od glavnih ciljeva projekta Digitalna komora bio je brža i učinkovitija komunikacija s našim članicama, u čemu smo i uspjeli.  Sad su im sve naše usluge dostupne online te se mogu uključiti, odnosno pratiti rad naših Udruženja i Zajednica, povezati se s izvorima financiranja za različite sektore, izraditi cjelokupni poslovni plan i dobiti savjete naših zaposlenika o svim temama koje ih zanimaju. To je velika prednost za naše korisnike, posebno one male, koji inače nemaju velika sredstva za izdvojiti za ovakve alate i analize - poručila je Sanja Šimić, direktorica Centra za digitalnu transformaciju i strateški razvoj Hrvatske gospodarske komore te je napomenula kako želi da Digitalna komora postane jezgra jednog ekosustava koji će okupljati poslovnu i akademsku zajednicu, ali i novinare

Kroz realizaciju projekta Digitalna komora Hrvatska gospodarska komora promijenila je i vlastite poslovne procese, educirala zaposlenike i stekla vrijedna nova znanja koja će dijeliti s drugima, kako bi potaknula članice i druge institucije da se digitalno transformiraju, jer je to jedini put do globalne konkurentnosti.

Koliko je dostupnost informacija važna za uspješno poslovanje potvrdili su i predsjednik ŽK Varaždin Dragutin Gložinić te predsjednik ŽK Krapina Josip Grilec, na temelju iskustva svakodnevnog kontakta s poslovnim subjektima.

- Osnovna zadaća Hrvatske gospodarske komore, a time i županijskih komora jest pružiti kvalitetne usluge gospodarstvenicima, promicati i štititi interese članica te biti poveznica s domaćim i stranim poslovnim subjektima. E-uslugama Digitalne komore napravljen je značajan iskorak u unapređenju usluga koje lokalno pružamo članicama, a kojima su besplatne edukacije te informacije o zakonodavnom okviru i mogućnostima promocije i više nego dobrodošle za planiranje poslovanja - poručio je predsjednik ŽK Varaždin Dragutin Gložinić.

Ukupna vrijednost projekta je 28.694.815,68 HRK od čega 85%, odnosno 24.390.593,32 HRK, sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 15% Hrvatska gospodarska komora kao korisnik projekta.

Više informacija o Digitalnoj komori dostupno je na digitalnakomora.hr.

O e-uslugama Digitalne komore:

  • e-članice je temeljna usluga Digitalne komore koja sadrži osobni profil svake članice te je povezana sa svim drugim e-uslugama. Putem ove usluge članicama je omogućen pristup udruženjima, grupacijama i zajednicama HGK te aktivniji angažman putem digitalne platforme, kao i brža te učinkovitija komunikacija između HGK i članica i članica međusobno.
  • Usluga e-gospodarske informacije na jednom mjestu objedinjuje poduzetnicima sve bitne informacije, kao što su makroekonomski pokazatelji na razini Hrvatske i pojedinih županija, zasebni pokazatelji za Hrvatsku te opće informacije o Hrvatskoj i hrvatskom gospodarstvu, kao i međunarodnom poslovanju. Tu je i tražilica poslovnih subjekata za koje su dostupni osnovni podaci te aktualni financijski pokazatelji i analiza poslovanja, statistike djelatnosti te podaci o uvozi i izvozu.
  • Zahvaljujući usluzi e-javne ovlasti sve javne ovlasti dodijeljene Hrvatskoj gospodarskoj komori putem zakona i drugih akata bit će dostupne na digitalnom sučelju.
  • Usluga e-financiranje omogućava članicama povezivanje s izvorima financiranja i potencijalnim investitorima. Osim toga, nudi i prikaz relevantnih baza podataka o dostupnim načinima financiranja te kalkulatore, upute i vodiče kao podršku.
  • Usluga e-zakonodavstvo donosi prikaz zakonske regulative prema djelatnosti članica, ubrzava i digitalizira rad arbitraže i sudišta pri HGK te članicama omogućava sudjelovanje u izradi zakonskih akata.
  • e-edukacije je usluga koja članicama omogućava pristup bazama znanja, pregled edukacija internog i eksternog karaktera te svladavanje različitih modula e-učenja.
  • Usluga e-sajmovi i promocije digitalna je platforma za prijavu članica za sudjelovanje na sajmovima, a putem nje korisnici mogu pristupiti akcijama i ostalim promocijskim aktivnostima.
  • Dodatno razvijena usluga je e-pokreni poslovanje, namijenjena prvenstveno budućim poduzetnicima, ali i svim mikro, malim i srednjim poduzećima i start-upovima. U sklopu ove usluge mogu se pronaći ključne informacije o pokretanju poslovanje, izradi poslovnog plan, usklađenju sa zakonskom regulativom te daljnjem razvoju i financiranju poslovanja.

HGK_Digitalna_komora_5.jpg

HGK_Digitalna_komora_4.jpg

HGK_Digitalna_komora_3.jpg

HGK_Digitalna_komora_2.jpg

Digitalna_komora_1.jpg

Digitalna_komora_2.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci