Habijan: HDZ za kupnju Varteksove robne kuće, no osobno možda nisam najsretniji njenom namjenom

M.P./Varaždinske vijesti | 20.10.2017. u 11:02h | Objavljeno u Aktualno

Kupnju bivše Varteksove robne kuće, a o čemu će na sjednici u utorak odlučivati varaždinski gradski vijećnici, na današnjoj je pressici komentirao i Damir Habijan, predsjednik varaždinskog HDZ-a i predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća.

Ističe kako HDZ podržava kupnju, no on osobno možda i nije najsretniji njenom namjenom. Odnosno, da se ondje preseli Gradska knjižnica i čitaonica „Metel Ožegović“ Varaždin.

- Temeljem zakona, pravo prvokupa imaju Grad, Županija ili RH te u roku od 60 dana moramo odgovoriti ZABA banci na njihov dopis od 18. rujna. Zbog tog „cajtonota“, ne stignemo napraviti javnu raspravu, savjetovanje...Međutim, vidi se da je za kupnju zainteresirana i određena tvrtka, ne znam o kojoj je riječ, a budući da imamo pravo prvokupa moramo brzo reagirati. Kao predsjednik vijeća smatram da Grad ima interes za kupnju, no osobno bih možda bio sretniji da se pronađe neko drugo rješenje oko namjene - naveo je Habijan.

Ukoliko se i gradski vijećnici slože s kupnjom, Grad će morati tražiti suglasnost Vlade za kredit od 11,6 milijuna kuna.

- Radi se o kreditu HBOR-a, koji se plasira putem PBZ-a, uz kamatu od 2,5 posto na deset godina za infrastrukturno ulaganje - pojasnio je Habijan.

Na novinarsko pitanje kada bi u konačnici i moglo doći do samog preseljenja Odjela za odrasle Gradske knjižnice u robnu kuću, nije dao konkretan odgovor.

- Sve ćete informacije dobiti na Gradskom vijeću, postoje naznake da se prostor opremi sredstvima iz državnog proračuna, no više će na sjednici reći zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica - poručio je Habijan.

Označeno u