HDZ poziva Rimac automobile da investiraju u Brezje

M.P./Varaždinske vijesti | 3.3.2016. u 11:54h | Objavljeno u Aktualno

- Stvarno me žalosti kako ova gradska vlast radi. Mjere i odluke donose se samo kad se mora, a u osnivanje Gospodarske zone Brezje išlo se previše ishitreno. Sve se radi samo kad se mora i to s ciljem da se sanira šteta. Gase se male vatrice, no bojim se da će izbiti veliki požar - poručio je jutros Damir Habijan, predsjednik Povjerenstva HDZ-a Grada Varaždina.

Sazivanjem pressice tjedan dana nakon održane sjednice varaždinskog Gradskog vijeća na kojoj je većinom glasova prihvaćen prijedlog odluke o osnivanju Gospodarske zone Brezje, predstavnici varaždinskog HDZ-a ponovno su upozorili na pitanje vlasništva nad zemljištem na kojem je predviđeno osnivanje zone. Habijan je ponovno ukazao na stavke ugovora kojim je država Gradu Varaždinu 2005., 2008. i 2009. darovala zemljište, a koje predviđaju da država zatraži povrat zemljišta ukoliko ono u roku od tri godine ne bude privedeno svrsi.

Da je to itekako moguće, nabrojao je nekoliko primjera.

- U listopadu 2012. gradonačelnik je dao suglasnost Varkomu da na dijelu nekretnina koje su obuhvaćene ugovorom iz 2004. obavlja komunalnu djelatnost obrade i skladištenja komunalnog otpada. Obzirom na to, razvidno je kako je navedenom odlukom gradonačelnika ispunjen uvjet iz ugovora koji predviđa da je „u slučaju promjene namjene RH ovlaštena raskinuti ugovor“. Nadalje, aktualna vlast je lani u rujnu raspisala natječaj za zakup neizgrađenog zemljišta na pet godina radi poljoprivredne obrade čime je pak ispunjen raskidni uvjet ugovora iz 2009. kojim je propisano da, ukoliko, daroprimatelj darovane nekretnine ne privede namjeni u roku od tri godine ili promijeni njihovu namjenu, darovatelj je ovlašten raskinuti ugovor - naveo je Habijan posebno ukazavši na odredbe Zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture te pohvalivši DUUDI što je provedenim nadzorom o darovanom zemljištu vodi računa o darovanome.

Usto, Habijan je ukazao da ugovori u sebi sadrže klauzulu da u „u slučaju daljnjeg raspolaganja darovanim nekretninama, u smislu prodaje, sredstva ostvarena prodajom Grad Varaždin koristi samo za gospodarski razvoj Grada“ pri čemu je podsjetio na ugovor sklopljen između Grada i VIS-a kojim je Grad svoje zemljište u Brezju zamijenio sa zemljištem u Jalkovcu.

- Usto, da zemljišta dobivena darovanjem nisu privedena svrsi govore i podaci objavljeni u Službenom vjesniku Grada Varaždina gdje je vidljivo kako je realizirana površina u zoni Brezje Jug i Brezje Istok svega pet posto. Prema tome, upozoravamo kako prijeti raskidni uvjet - istaknuo je predsjednik varaždinskog Povjerenstva HDZ-a osvrnuvši se i na izgradnju prometnice u Gospodarskoj zoni Brezje.

- U rujnu 2009. gradski upravni odjel izdao je lokacijsku dozvolu za izgradnju prometnice, no u dozvoli stoji da se ne može početi s građenjem, već je potrebno ishoditi potvrdu glavnog projekta. Nažalost, prometnica do danas nema uporabnu dozvolu - rekao je Habijan.

Varaždinski HDZ stoga predlaže da Grad Varaždin s RH zaključi aneks ugovora kojim bi se pravno regulirali njihovi odnosi u pogledu navedenih nekretnina.

- Tako bismo priču postavili na zdrave temelje, bez mogućnosti da se kasnije utvrde nepravilnosti koje bi u pitanje dovele gospodarski razvoj grada. Smatramo kako je ptorebno žurno uspostaviti kontakt s DUUDI-jem kako bi se što prije riješili međusobni odnosi jer u protivnom prijeti mogućnost da DUUDI postupi sukladno odredbma Zakona o unapređenju poduzetničke zone i oduzme zemljište - kazao je Habijan.

Robert Gotić, predsjednik HDZ-ova odbora za gospodarstvo, poručio je pak da će zamoliti premijera Tihomira Oreškovića da pozove tvrtku Rimac automobile da investiraju u Gospodarsku zonu Brezje.

- Zemljište bi Vlada mogla ponuditi stranom ili domaćem investitoru koji bi na zemljištu od 1,2 milijuna kvadrata proveo investiciju koja bi uvelike pomogla gradu da promijeni sliku po pitanju kvalificirane radne snage, odnosno da se privuče ulagač koja zapošljava visokokvalificirane radnike koji odlaze iz našeg grada - naglasio je Gotić.

Vezano uz odgovor DUUDI-ja medijima da Gradu nisu dane preporuke da se četiri zone objedine u jednu, Habijan je pak poručio gradonačelniku da mora biti svjestan odgovornosti koju ima.

- Bilo bi dobro da se govori istina jer više nismo u 18. stoljeću. Protok informacija je brz i sve se brzo otkrije. Sada smo u puno lošijoj situaciji nego prije tjedan dana jer Grad nije slušao naš prijedlog da se ta točka skine s dnevnog reda i sve dogovori s DUUDI-jem. Sada je sve dignuto na višu razinu i mislim da se DUUDI-ju neće svidjeti što se dogodilo - napomenuo je.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci