HDZ pokreće inicijativu za izmjenu Prostorne-planske dokumentacije zbog baznih stanica Foto: Krešimir Đurić

HDZ pokreće inicijativu za izmjenu Prostorne-planske dokumentacije zbog baznih stanica

IHR/Varaždinske vijesti | 9.4.2019. u 12:41h | Objavljeno u Aktualno

- Pokrenut ćemo inicijativu za izmjenom Prostorno-planske dokumentacije na području Grada Varaždina kako bi se napokon uredilo postavljanje baznih stanica na području grada. Nešto slično napravili su brojni gradovi u Hrvatskoj, poput Zagreba, Nina, Sinja i Trogira, kao i Istarska županija koji su u svoju Prostorno-plansku dokumentaciju jasno navode da se postavljanje baznih stanica može izvršiti, ali po točno utvrđenim kriterijima – najavio je predsjednik varaždinskog HDZ-a i Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan na konferenciji za novinare koja je održana jutros u varaždinskom naselju Grabanice.

Upravo u tom naselju postavljena je bazna stanica na nedovršenu zgradu koja nema uporabnu dozvolu, zbog čega su stanovnici tog kvarta ogorčeni.

- Ako gledamo pravno, za postavljanje baznih stanica nije potrebna građevinska dozvola, nego samo uporabna, o problem je što se bazne stanice postavljaju i bez toga te se tako krši zakon. Zato želimo da se u Prostorno-planskoj dokumentaciji vrlo jasno propišu uvjeti na kojoj udaljenosti od škole ili dječjeg vrtića se mogu postaviti bazne stanice – rekao je Habijan.

_DSC3114.JPG

Na pitanje kako komentira postavljanje bazne stanice na nedovršenu zgradu, Habijan je ustvrdio kako, nažalost, Grabanice nisu jedini primjer.

– Nije problem samo ovdje. Imate i primjer VTC-a gdje također imamo postavljenu takvu baznu stanicu i još nekoliko takvih primjera u gradu. Radi se o neredu i upravo zbog toga ćemo inicirati izmjenu Prostorno-planske dokumentacije za Grad Varaždin – rekao je Habijan te pozvao građane da dođu sutra na tribinu koja će se održati u Park boutique hotelu s početkom u 18.30 sati, a kojoj je tema upravo postavljanje baznih stanica i njihov utjecaj na zdravlje.

>Je li strah od baznih stanica opravdan i postoje li rizici na zdravlje ljudi?

Na konferenciji za novinare bio je i Sven Bunta, predsjednik mladeži HDZ-a Grada Varaždina i nositelj liste HDZ-a za IV. mjesni odbor te Dubravka Kanoti, bivša predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina koja živi u tom varaždinskom kvartu, a koje je upozorila na druge probleme koje muče stanovnike tog varaždinskog naselja.

- Od 2007. godine ovaj dio grada stagnira, a razlog tome su nedovršene zgrade. Nemamo dovoljno parkinga, ne kosi se okoliš zbog čega se pojavljuje ambrozija i mali sitni glodavci, premalo je dječjih igrališta, a ona koja postoje se ne obnavljaju. Veliki problem je što nemamo dodatnih sadržaja za mlade, ali i starije osobe - upozorila je Kanoti.