HNS, HDZ i SDP za nadoknadu troškova nabave dijela radnih bilježnica i likovnih mapa, ali...

MGA/Varaždinske vijesti | 31.8.2019. u 17:24h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Gradonačelnik Milorad Batinić predložit će Gradskom vijeću Ivanec da rebalansom proračuna osigura sredstva kojima bi se roditeljima kompenzirali troškovi nabave dijela radnih bilježnica i likovnih mapa za učenike od 2. do 8. razreda osnovnih škola, koji imaju prebivalište na području grada Ivanca.

Naime, kako ukazuju u gradskoj upravi, pošto su roditelji za novu šk. godinu radne bilježnice već nabavili, Grad bi im te troškove nadoknadio na način da im isplati iznos u visini zakonom propisanog novčanog limita za radne bilježnice (koji je propisan Zakonom o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima) te pokrije trošak nabave likovnih mapa. Slij edom toga, za učenike od 2. do 4. razreda roditeljima bi se isplatilo 110 kuna za radne bilježnice + trošak likovne mape koji iznosi 55 kuna za 2. razred, 57 kuna za 3. razred i 59 kuna za 4. razred. Za učenike 5. i 6. razreda roditeljima bi se nadoknadio trošak radnih bilježnica od 230 kuna + trošak za mape od 59 kuna, dok bi se za učenike 7. i 8. razreda roditeljima isplatio iznos za radne bilježnice od 340 kuna + 59 kuna za likovne mape.  Za sve to u proračunu bi trebalo osigurati oko 250.000 kuna.

Ovom mjerom bilo bi obuhvaćeno oko 870 učenika od 2. do 8. razreda. Prvašići ovom mjerom ne bi bili obuhvaćeni budući da za opremanje za polazak u školu već dobivaju 700 kuna. Taj iznos je dosad već isplaćen na račune 130 roditelja prvašića (od ukupno 135, koliko će ih idućih dana sjesti u školske klupe).

Prijedlog gradonačelnika za osiguranje navedenih sredstava u gradskom proračunu pred vijećnicima će se naći već na prvoj rujanskoj sjednici.

U ivanečkom HDZ-u ukazuju da je njihov Klub vijećnika još na sjednici ivanečkog Gradskog vijeća, održanoj 29. srpnja, uputio inicijativu gradonačelniku Miloradu Batiniću da se razmotri ima li Grad mogućnost osigurati nabavku radnih bilježnica, likovnih mapa i ostalog pribora svim osnovnoškolcima koji prebivaju na području Grada Ivanca.

- Izuzetno nam je drago što vidimo da je naša inicijativa urodila plodom i da se počelo u tom smjeru razmišljati, što pozdravljamo i što ćemo sigurno s velikim oduševljenjem podržati, budući da je to i bio prijedlog, odnosno inicijativa HDZ-a - ističe predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a, Zdenko Đuras, koji se nada će i ostali vijećnici dati podršku njihovoj inicijativi jer smatraju da je ulaganje u djecu budućnost grada Ivanca. 

I u SDP-u se zadovoljni prijedlogom, ali na njega drukčije gledaju.

- Iznimno nam je drago i veseli nas ova vijest, ali, nažalost, gradonačelnik ne predlaže sufinanciranje radnih bilježnica i likovnih mapa zbog djece, nego radi spašavanja svoje pozicije, navodi Mihael Slunjski, predsjednik Foruma mladih SDP-a Grada Ivanca.

Na prošloj sjednici, kako napominje, gradonačelnik je izjavio da je sufinanciranje radnih bilježnica i likovnih mapa populistički potez i da se roditelji trebaju sami pobrinuti za svoju djecu.

- Međutim, nakon pritiska oporbenih vijećnika i javnosti, gradonačelnik u potpunosti mijenja svoje mišljenje kako bi mu na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća - u kojem nema većinu - prošao rebalans proračuna, tvrdi Slunjski.

Koliko je gradskoj upravi uistinu stalo do učenika, kako nglašava, govori to da još nisu povećane studentske stipendije, niti uvedene učeničke stipendije, a osnovna škola u Ivancu još stoji nedograđena te nema jednosmjenske nastave i besplatnih obroka, dok srednjoškolci iz prigradskih naselja pješke hodaju u druga sela na autobus...

- Međutim, za informiranje se izdvaja pola milijuna kuna, dok za djecu nema dovoljno sredstva da se sufinanciraju radne bilježnice i likovne mape, zaključuje Slunjski.