HDZ: Država bi mogla uzeti nekretnine u Gospodarskoj zoni Brezje

V.M./Varaždinske vijesti | 24.2.2016. u 09:55h | Objavljeno u Aktualno

Uoči nadolazeće sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina, na kojoj bi se trebale donijeti odluke vezane na mjere poticanja gospodarstva i odluke o uvjetima prodaje zemljišta i poticanju investicija u Gospodarskoj zoni Brezje, reagirao je varaždinski HDZ.

Kako navode iz gradskog HDZ-a, unatoč njihovim izmjenama i dopunama za navedene prijedloge odluka koje su predložili, aktualna gradska vlast ustraje na svojim prvotnim prijedlozima koji su, prema mišljenju HDZ-a, nerazumljivi, nepoticajni i u međusobnoj koliziji.

Priopćenje gradskog HDZ-a prenosimo u cijelosti:

Povjerenstvo Hrvatske demokratske zajednice Grada Varaždina na konferenciji za novinare dana 12. veljače 2016. godine, te u postupku savjetovanja sa zainteresiranom javnošću predložilo je izmjene i dopune gore navedenih prijedloga odluka i programa aktualne gradske vlasti. Neovisno o navedenom, aktualna gradska vlast ustraje na svom prvotnom prijedlogu navedenih odluka.

Međutim, osim što su navedeni prijedlozi odluka nerazumljivi, nepoticajni, a u pojedinim dijelovima odredbe istih su i u međusobnoj koliziji, Povjerenstvo HDZ-a Grada Varaždina želi ukazati na mnogo veći problem koji se odnosi na osnivanje Gospodarske zone Brezje.

Naime, između Vlade Republike Hrvatske (u to vrijeme Vlada predvođena HDZ-om) i Grada Varaždina zaključeni su Ugovori o darovanju nekretnina i to 2005., 2008. te 2010. godine. Navedene nekretnine obuhvaćaju nekretnine na kojima se ovim prijedlogom odluka osniva Gospodarska zona Brezje.

Navedeni ugovor sadrži klauzulu da ukoliko grad ne razvije gospodarsku zonu, odnosno ne privede nekretnine svrsi u roku od 3 godine, iste mora vratiti Republici Hrvatskoj. Prema tome, obzirom da od 2011. godine aktualna gradska vlast navedene nekretnine nije privela svrsi postoji realna opasnost da će Državni ured za upravljanje državnom imovinom zatražiti povrat navedenih nekretnina.

Također, želimo naglasiti kako navedene nekretnine obuhvaćaju površinu od 1.200.000 m2, s time da je na dijelu navedenih nekretnina (700.000 m2) postojala mogućnost realizacije Biotehnološkog parka, a koji ugovor je sporazumno raskinuti prošle godine. Međutim, to ne isključuje odgovornost aktualne gradske vlasti da nije razvila gospodarsku zonu na preostalih 500.000 m2 zemljišta.

Nadalje, Povjerenstvo HDZ-a Grada Varaždina protivi se osnivanju Gospodarske zone Brezje obzirom da je Gradsko vijeće još 2008. Godine donijelo odluku o osnivanju gospodarske zone Brezje Sjever, Brezje Jug, Brezje Istok i Brezje Zapad. Prema tome, ukoliko navedena odluka iz 2008. godine nije stavljena van snage, ne može se osnovati niti novo gospodarska zona.

Prethodna podjela na 4 zone bila je logična, obzirom da nisu sve zone jednako komunalno opremljene. Slijedom navedenog cijena zemljišta u zoni Sjever koja je u potpunosti komunalno opremljena ne može imati istu cijenu kao zona Istok koja nema komunalne infrastrukture.

Obzirom na sve navedeno, HDZ Grada Varaždina ne može podržati prijedloge odluka, te predlaže aktualnoj gradskoj vlasti, ukoliko već ne želi uvažiti naše primjedbe na prijedloge odluka, da skine navedene prijedloge odluka s dnevnog reda sjednice gradskog vijeća, te da pristupi zaključenju novog Ugovora s Vladom Republike Hrvatske, odnosno da prethodno riješi pitanje raspolaganja navedenim zemljištem.

HDZ Grada Varaždina zalagat će se da se s RH riješi navedeni problem jer je u interesu Grada Varaždina da raspolaže zemljištem na kojem će se u budućem razdoblju razviti uspješna gospodarska zona kao što je primjerice Slobodna zona Varaždin, Jalžabet ili Gornji Kneginec.

Predsjednik Povjerenstva HDZ-a

Damir Habijan