HDZ Cestica: Za svoje manipulacije traže izlaz u novim izborima

M.P./Varaždinske vijesti | 28.12.2015. u 11:07h | Objavljeno u Aktualno

Vezano uz događanja u Cestici, priopćenjem su se obratili iz cestičkog HDZ-a poručivši da je načelnik iznio niz neistina. Priopćenje koje potpisuje predsjednik cestičkog HDZ-a Tomislav Lazar prenosimo u cijelosti.

>> Burno na sjednici u Cestici: Korotaj povukao prijedlog proračuna, pale teške riječi

>> HNS: Protiv smo zaustavljanja razvoja općine Cestica

"Načelnik općine Cestica Mirko Korotaj na sjednici Općinskog vijeća prilikom neprihvaćanja Amandmana HDZ i skupine nezavisnih vijećnika iznio je niz neistina, koje su opetovane i u priopćenju HNS – a Cestice, pa smo zbog istinitog i objektivnog izvješćivanja javnost dužni na njih odgovoriti sljedećim priopćenjem:

Jedna od najvećih neistina koje je rekao načelnik Korotaj je njegova tvrdnja da bi se našim prijedlogom smanjenja rashoda dirnulo u sufinanciranje vrtića, stipendije i rad udruga. Prava je istina da smo našim Amandmanima predložili da se iznos za financiranje javnih i socijalnih potreba svede na razinu ostvarenja u 2015. godini, što znači da bi svaki korisnik Proračuna i u 2016. godini dobio onoliko koliko mu je isplaćeno u ovoj godini. Načelnika, očito, najviše pogađa što smo predložili smanjenje troškova promidžbe u medijima za čak 80 posto, te reprezentacije za 50 posto, čime bi se znatno smanjila mogućnost za njegovu osobnu promociju, kao i reklamerstvo HNS-a i SDP-a. Naime, prilikom analize troškova u ovogodišnjem Proračunu uočili smo da se dio izdataka koristi prema potrebama HNS-a i SDP-a.

HDZ je zbog toga iskoristio svoje legitimno pravo da Amandmanima utječe na Proračun koji je trebao biti racionalan, štedljiv i na korist građana. Zato samo, među ostalim, predlagali smanjenje plaća i naknada troškova zaposlenih u općini, te ukidanje vijećničkih naknada do kraja mandata za općinske vijećnike. To nikako nije prijedlog kojim se „želi zaustaviti razvoj općine“, kako tvrdi načelnik. Naprotiv, našim smo prijedlogom htjeli smanjiti manipulativni prostor načelniku koji je imao po svakoj stavci u Proračuna, pa se sada služi neistinama kao izgovorom zašto ne može prihvatiti naše Amandmane.

Prijedlozi za izmjene Proračuna (smanjenja) načelniku su bili uručeni na vrijeme, ali ih on nije htio prihvatiti, pa je prema tome potpuna laž da do sjednice nije dobio nikakav prijedlog. Točno je da je Amandman podnesen na sjednici, ali mu je prijedlog dostavljen tjedan dana ranije. Ovakvim neistinama načelnik pokušava prikriti stvarni problem, a to je trenutni minus na žiro-računu veći od 300 tisuća kuna, te nepodmirene obveze koje su dostigle 7,9 milijuna kuna, kao i činjenica da je ovogodišnji proračun do sada ostvaren samo sa 55 posto.

S obzirom da je načelnik odlučio povući prijedloga Proračuna, očito je da želi izazvati nove prijevremene izbore, što bi moglo imati dalekosežne posljedice za razvoj općine. Ukoliko dođe do izbora, ističemo da će za troškove koji će se time stvoriti biti „zaslužan“ isključivo općinski načelnik uz potporu njegovih stranačkih i koalicijskih kolega iz HNS-a i SDP-a. U tom smislu napominjemo kako smo u sličnoj situaciji prije dvije godine bili spremni surađivati na konkretnim programima. Tada je načelnik optužio nezavisne vijećnike da žele zaustaviti razvoj općine, a danas za isto optužuje HDZ. Tko je njemu uopće dobar?

Ovim putem pozivamo načelnika Korotaja da, zbog ozbiljnosti situacije, u narednim danima počne razmatrati naše prijedloge za smanjenje Proračuna općine Cestica, jer ukoliko dođe do prijevremenih izbora on će za to biti isključivi krivac, a HDZ i partneri kojima je stalo do istinskog napretka i razvoja općine Cestica biti će spremni za preuzimanje odgovornosti budućeg razvoja naše općine."

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci