HAKOM: Svi neregistrirani brojevi za slanje promidžbenih poruka bit će blokirani

J.Š./Varaždinske vijesti | 10.9.2016. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Slanje promidžbenih SMS (i MMS) poruka mora biti obavljeno s isključivo registriranih brojeva koji ne prikrivaju identitet pošiljatelja, a korisniku u poruci mora biti jasno navedeno kako spriječiti svaku daljnju komunikaciju i to bez ikakve naknade ili troška za korisnika.

Svi neregistrirani brojevi će biti blokirani u najkraćem mogućem vremenu, a ukoliko se radi o registriranim brojevima koji ne poštuju Zakon, vlasnici mogu očekivati kazne i daljnje probleme zbog kršenja predizborne šutnje.

Naime, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) još jednom upozorava političke stranke i sve sudionike predstojećih izbora da je slanje promidžbenih SMS (i MMS) poruka korisnicima elektroničkih komunikacija, kao i slanje elektroničke pošte, dopušteno samo pod točno određenim uvjetima, koji su striktno propisani Zakonom o elektroničkim komunikacijama.

Ukratko, slanje promidžbenih SMS (i MMS) poruka mora biti obavljeno isključivo s registriranih brojeva koji ne prikrivaju identitet pošiljatelja, a korisniku u poruci mora biti jasno navedeno kako spriječiti svaku daljnju komunikaciju i to bez ikakve naknade ili troška za korisnika. Ukoliko se SMS (i MMS) poruke šalju uporabom automatskih pozivnih i komunikacijskih sustava, onda je Zakon još stroži i zahtijeva od pošiljatelja da prije slanja bilo kakve poruke pribavi korisnikovu privolu da smije slati promidžbene poruke.

- Do sada je situacija sa slanjem neželjenih SMS poruka puno bolja nego prije prošlih izbora, odnosno do ovog trenutka je broj neželjenih poruka znatno manji nego u prošlosti. Najveći su problem bile i ostale promidžbene poruke koje se šalju s neregistriranih pre-paid brojeva, a postupanje HAKOM-a prema tom problemu je polučilo dobar rezultat. U suradnji s građanima, koji prijavljuju neželjene poruke, i operatorima koji nakon provjere blokiraju brojeve s kojih se šalju poruke, znatno je smanjen broj takvih poruka. Želimo vjerovati da je tome pridonijela i politička kultura među strankama jer se može uočiti da su stranke shvatile da postoji i dozvoljeni način komuniciranja s građanima - navode iz HAKOM-a.

Pozivaju birače da svaku promidžbenu poruku koju su dobili s nepoznatog broja prijave svojem operatoru ili na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. s ostalim potrebnim informacijama za prijavu, a koje se mogu naći na www.hakom.hr.  Dodatno, ukoliko HAKOM bude mogao identificirati vlasnika broja koji je zloupotrijebljen za nedopuštenu promidžbu bit će pokrenut prekršajni postupak, a podaci će se proslijeđivati i Državnom izbornom povjerenstvu na daljnje postupanje zbog kršenja predizborne šutnje ili kršenja šutnje na sam dan izbora.