Habuš se povlači iz političkog života, ali plaću može dobivati

M.P./Varaždinske vijesti | 1.3.2017. u 09:09h | Objavljeno u Aktualno

Premda je najavio da će u Gradskoj vijećnici ostati do 1. travnja, a potom će se u potpunosti povući iz političkog života, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i njegov zamjenik Vjeran Radelić pravo na punu plaću imaju još šest mjeseci.

- Prema Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi, osobe koje su dužnost obavljale profesionalno posljednjih šest mjeseci prije prestanka obavljanja dužnosti, po prestanku profesionalnog obavljanja dužnosti ostvaruju prava na naknadu plaće i staž osiguranja za vrijeme od šest mjeseci po prestanku profesionalnog obavljanja dužnosti, i to u visini prosječne plaće koja im je isplaćivana tijekom posljednjih šest mjeseci prije prestanka profesionalnog obavljanja dužnosti. No, to razdoblje može biti kraće, ukoliko se te osobe vrate na ranija radna mjesta - pojašnjava Robert Podolnjak, profesor ustavnog prava i vijećnik, odnosno saborski zastupnik.

Kada je pak riječ o naknadama gradskih vijećnika, one će im biti isplaćene do dana raspuštanja Gradskog vijeća. To bi se, ističe Podolnjak, moglo dogoditi tek za nešto više od mjesec dana.

- Vlada RH može raspustiti vijeće i gradonačelnika na prvoj sjednici nakon 31. ožujka i imenovati povjerenika. Međutim, moguće je da će Vlada RH istovremeno raspustiti sva predstavnička tijela i raspisati lokalne izbore - navodi Podolnjak.

Ističe kako povjerenik ne može donositi ili mijenjati proračun i ne može raspolagati njenom imovinom, osim ako je to nužno radi izvršenja ranije preuzetih obveza ili dovršenja ranije započetih poslova.

- Ako nije donijet proračun kao i u slučaju kada je donijeta odluka o privremenom financiranju (slučaj Varaždina), financiranje se vrši na temelju proračuna prethodne godine, a najkasnije do proteka roka od 90 dana od dana konstituiranja novoizabranoga predstavničkog tijela - objašnjava.