Habuš: Proračun je oprezan i optimističan

M.P./Varaždinske vijesti | 18.12.2015. u 13:08h | Objavljeno u Aktualno

- Proračun za 2016. je oprezan i optimističan. Oprezan je u planiranju prihoda, a optimističan jer vjerujemo da sve ovo možemo odraditi - kazao je gradonačelnik Goran Habuš na jutrošnjem briefingu s novinarima održanom uoči sjednice Gradskog vijeća koja će se održati u ponedjeljak.

Ukupni prihodi i primici za 2016. godinu tako su planirani u iznosu od 358,8 milijuna kuna, a ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 360,3 milijuna kuna.

- Planirano je i pokriće dijela manjka iz prethodne godine od 3,2 milijuna kuna. Razlika u broju planiranih prihoda i rashoda uključujući pokriće dijela manjka, odnosi se na korištenje namjenskih primitaka od kredita iz 2013. u iznosu od 4,7 milijuna kuna i to su strogo namjenska sredstva kojima će se financirati kapitalni projekti u 2016. godini - pojasnila je pročelnica za financije Mirela Ivanković.

Svi koji su pažljivo proučili izvore prihoda vidjet će da su oni najvažniji na razini ostvarenja iz 2015. godine, ističe pak Habuš.

- Budući da postoje određene nepoznanice u 2016., izvore prihoda oprezno smo planirali pri čemu smo se vodili smjernicama Ministarstva financija - kazao je gradonačelnik koji se nada da će na punjenje proračuna utjecati i rezultati legalizacije, a na povećanje komunalnog doprinosa nove investicije poput projekta TPV II.

Najveća je stavka u proračunu, čak 115 milijuna kuna, sanacija odlagališta u Brezju.

- Pritom 95 milijuna kuna otpada na varaždinsko smeće, a ostalih 15 milijuna kuna na smeće iz ostalih četiriju općina. Tu je predviđeno i oko četiri milijuna kuna za sanaciju samog zemljišta. Inače, s općinama smo razgovorali i nadam se rješenju jer ako ćemo platiti mi, morat će i oni. Općine ne bježe od toga, no postoje pojedinici koji pokušavaju. Ipak, riješit ćemo to dogovorom jer je nemoguće da mi riješimo svojih 90.000 tona bala, a ostalih 15.000 ostane u Brezju. Treba sve bale maknuti i urediti odlagalište - napomenuo je Habuš.

Inače, prihodi od poreza planirani su u iznosu od 117,6 milijuna kuna, dok su pomoći iz proračuna planirane u iznosu od 99,3 milijuna kuna. Pritom se 9,3 milijuna kuna odnosi na pomoć izravnanja za decentralizirane funkcije, a 83 milijuna na kapitalne pomoći iz državnog proračuna gdje je 69,3 milijuna kuna planirano od Fonda za zaštitu okoliša za zbrinjavanje bala te 1,7 milijuna kuna za reciklažno dvorište. Prihodi od imovine planirani su u iznosu od 42,4 milijuna kuna, a prihodi od komunalnog doprinosa i naknade 41 milijun kuna.

Gledajući ukupne rashode i izdatke, rashodi čine 199,7 milijuna kuna, dok rashodi za nabavu nefinancijske imovine, odnosno kapitalni rashodi za kapitalne projekte iznose 153,3 milijuna kuna. Rashodi za zaposlene iznosili bi pak 58,9 milijuna kuna što je za 7,8 milijuna kuna više u odnosu na ovu godinu.

- Osnovica se s 1. siječnja vraća na 5.108 kuna, a povećanje je i rezultat uključivanja JUGS-a, Gradskih bazena i Koncertnog ureda u riznicu te je za njihove plaće predviđeno oko pet milijuna kuna. Njihove su plaće i prije bile u proračunu no u grupi donacija, ne u plaćama. S jedne je strane sada povećana stavka za plaće, dok je istovremeno smanjena stavka za donacije - pojasnila je Ivanković.

Pred vijećnicima će se u ponedjeljak naći i prijedlog novog rebalansa proračuna za 2015. godinu, četvrtog ove godine. Njime će se ukupni rashodi i izdaci smanjiti za 107,7 milijuna kuna, a ukupni prihodi i primici za 102,8 milijuna kuna. Drugim riječima, ukupni će prihodi i primici tako iznositi 230,2 milijuna kuna, a rashodi i izdaci 230,5 milijuna kuna.

- Najveće smanjenje odnosi se na razdjel komunala od 106,3 milijuna kuna. Tu je bilo predviđeno reciklažno dvorište koje će se realizirati iduće godine, a i 95 milijuna kuna za balirani otpad - kazala je pročelnica.

>> Cingula: Podržat ću prijedlog varaždinskog proračuna

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci