Habuš pozvao vijećnike da se okane politikanstva i prihvate rebalans proračuna

| 27.9.2016. u 10:35h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj konferenciji za medije Goran Habuš, predsjednik varaždinske podružnice HNS-a i varaždinski gradonačelnik te Enriko Parlaj, predsjednik Kluba vijećnika HNS-a, pozvali su varaždinske gradske vijećnike da se okane politikanstva te prihvate rebalans proračuna na sjednici varaždinskog Gradskog vijeća sazvanoj u četvrtak.

Pozvali su gradske vijećnike da im ovaj put interesi građana budu ispred njihovih vlastitih. Habuš je gradskim vijećnicima koji na prošloj sjednici Gradskog vijeća nisu podržali rebalans proračuna uputio kritike te naglasio da je time politika presudila na štetu građana.

- Nije bilo razloga da se rebalans na prošloj sjednici ne usvoji, a oni koji su to htjeli, prijedlog zbrinjavanja otpada mogli su osporavati po drugim točkama dnevnog reda. Za zadnji proračun trebalo nam je tri vijeća da ga donesemo, nadam se da će ovo vijeće sazvano za četvrtak biti dovoljno. Jer pred nama su odluke koje se tiču realnog života ljudi, naših sugrađana, nisu političke odluke i zaista se nadam da će vijećnici ovog puta prihvatiti rebalanst tim više što je smeće ovog puta u potpunosti izdvojeno iz proračuna. Nema ga ni u onom iznosu od 115 milijuna kuna koji je bio sporan za neke vijećnike, a ni u iznosu od 70 milijuna kuna koji smo predlagali zadnji puta, upravo zato da ne opterećuje sve ostale projekte koji moraju ići i nadam se da će ih vijećnici ovog puta prihvatiti - istaknuo je Habuš.

Od projekata, spomenuo je asistente u nastavi, zatim sredstva za izradu dokumentaciju za dva nova vrtića u Varaždinu te dodatna sredstva za Zajednicu sportskih udruga Grada Varaždina koja bi te novce trebala rasporediti sportskim klubovima koji žele aplicirati na natječaje Ruralnog fonda. Također, rebalansom se predviđaju novci za božićnice za umirovljenike, zatim sredstva za socijalno ugroženu djecu, za produženi boravak kao i za mnoge kulturne ustanove.

- Sve su to odluke i projekti koji nemaju nikakve veze s politikom, a politika je ovog puta bila ta koja je presudila tim projektima i opet nas vratila u onu kolotečinu gdje se svako vijeće mučimo s politikanstvom, gdje se ne barata s činjenicama, već se po direktivi ili stranačkih čelnika ili ljudi koji stoje u pozadini cijele priče stopiraju odluke. Kao predsjednik varaždinske podružnice HNS-a i kao vijećnik HNS-a pozivam sve vijećnike da maknu politiku sa strane, da se rebalans usvoji jer nema ništa u njemu što bi ih moglo smetati. Sada će se saznati je li to smeće bilo toliki teret ili je direktiva varaždinskog podzemlja da se proračun ne podrži - naglasio je Habuš te pozvao vijećnike da svoj posao odrade do kraja, jer mnogi od njih odlaze nakon prvih nekoliko točaka i tada pada kvorum.

- Oni su plaćeni tisuću kuna mjesečno za svoj rad i smatram da je minimum prostojnosti da ostanu na vijeću do kraja, da odglasaju kako žele, ali da se ne dogodi da padne kvorum. Kad dobe svojih pet minuta slave, napušta se vijećnica i dovodimo se u poziciju da se zbog nedostatka kvoruma odluke za operativno funkcioniranje Grada ne donose - upozorio je.

Osvrnuo se i na presudu Visokog trgovačkog suda prema kojoj je Ugovor o interventnom odvozu i zbrinjavanju varaždinskog komunalnog otpada, radi sanacije lokacije Brezje sklopljen između Varkoma i T7 Vis-a iz 2008. godine, kao i svi dodaci tom Ugovoru, ništetan. Habuš se zapitao i hoće li ova presuda suda utjecati na vijećnike i hoće li sada biti spremni prihvatiti rješenje koje Grad Varaždin nudi? Dodao je da ova vlast ne odustaje od rješavanja tog problema.

Enriko Parlaj, predsjednik Kluba vijećnika HNS-a podsjetio je kako su, kroz klub vijećnika, pokušali na posljednjoj sjednici naglasiti projekte u rebalansu koji su ključni i koja je štetnost ne prihvaćanja rebalansa. Naglasio je također važnost projekta asistenata u nastavi, ne samo u školama i javnim vrtićima, već i u privatnim, i da je to jedan nadstandard za građane.

- Molim vijećnike da se okane politikanstva i da sjednice Vijeća ne koriste za svoju vlastitu promociju – rekao je Parlaj te pozvao vijećnike, posebice one koji se vide kao budući kandidati za gradonačelnika, da za svoju "kandidaturu" iskoriste u nekim drugim prilikama.

- Na sjednicama Gradskog vijeća donose se odluke u interesu građana i molim da se vijećnici vode tom činjenicom – istaknuo je Parlaj.