Bruno Hranić i Goran Habuš Foto: VV arhiva / ilustracija

Habuš: Hranić se počeo baviti prebrajanjem mrtvaca i žicanjem novaca

I.D./Varaždinske vijesti | 19.10.2016. u 14:58h | Objavljeno u Aktualno

Posljednjih nekoliko dana porasle su tenzije na relaciji Vidovec-Varaždin. Naime, prošli petak načelnik općine Vidovec Bruno Hranić na svom se Facebook profilu požalio na "maćehinski odnos Varaždina prema Gojancu".

- Općina Vidovec ulaže u izgradnju parkirališta i proširenje groblja u Vidovcu oko milijun kuna. S obzirom da se gradonačelnik Varaždina opetovano oglušuje na moje zamolbe da Grad Varaždin sudjeljuje u sufinanciranju uređenja groblja, a devet posto grobnih mjesta pripada mještanima naselja Gojanec, pokrenut ću postupak za uvodenje nove naknade mještanima Gojanca da se pokrije taj dio njihovih obveza, iako nažalost oni tu ništa nisu krivi - istaknuo je Hranić i požalio se na, kako je kazao, višegodišnje ignoriranje gradskih čelnika.

- Ignoriraju zahtjeve za sufinanciranjem uređenja groblja, župne crkve kojoj također pripadaju mještani Gojanca, a da ne govorim da nisu sudjelovali ni jednom lipom u izgradnji osnovne škole u Vidovcu i područne škole u Nedeljancu i to prevršilo svaku mjeru. Tako se ne brine o svojim mještanima. Općina Vidovec za svoje mještane s područja naselja Tužno brine sukladno dogovoru s Gradom Ivancom i sufinancira iste projekte. Pitam se da li je uopće sprovedeno zakonsko pripajanje naselja Gojanec Gradu Varaždinu davnih devedestih godina i što je bio pravi razlog takve "aneksije" - napomenuo je tom prilikom Hranić.

Komentirajući Hranićevu izjavu u lokalnim medijima, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš rekao je da je Grad Varaždin uvijek pomagao mjesnim odborima u ostvarivanju njihovih planova te uvažavao želje svih svojih građana pa tako i građana Gojanca. Izjavio je pritom kako ne razumije "nervozu načelnika općine Vidovec čiji mještani koriste sve programe i kompletnu javnu infrastrukturu Grada Varaždina, poput kazališta, muzeja, knjižnice, javnih manifestacija i drugih sličnih sadržaja, a do sada se općina Vidovec nije uključivala na nikakav način u financiranje takvih sadržaja".

Hranić mu nije ostao dužan te je Habušu poručio da "miješa kruške i jabuke".

- Odgovara tipično birokratski bez razumijevanja srži problema. Ne radi se o željama mještana nego o temeljnim potrebama koje bi svaki imalo organizirani grad trebao zadovoljiti. Za sve usluge koje mještani Vidovca koriste u gradu se plaćaju članarine, ulaznice ili parkirna karta za parkiralište kao i klupa na Varaždinskom placu. Ništa u gradu nije besplatno. Ne, nisam nervozan nego zabrinut. Što nije slučaj s drugom stranom. Ne brine se o mještanima Gojanca jer se nema sluha za njihove potrebe u gradu i ovo nije samo pitanje sadašnjeg gradonačelnika nego i prijašnjih. Svi su se indiferentno odnosili prema Gojancu. Zar je 5.000 kuna godišnje dovoljno za jedno naselje?! Toliko im je bilo ponuđeno prije dvije godine za MO Gojanec kada smo također razgovarali o istim problemima. Nema više novaca, to je bio odgovor - priopćio je vidovečki načelnik te se, između ostalog, osvrnuo i na postupak kojim je naselje Gojanec pripojeno gradu.

- Tko je donio takve odluke i na temelju čega. Referendum nije održan koliko je meni poznato ili sam u krivu možda. To je zapravo pitanje samim mještanima Gojanca. Da ne ispadne da ih silom želim vratiti u krilo Općine Vidovec - napomenuo je Hranić.

Na ove Hranićeve izjave danas je ponovno reagirao Habuš.

- Umjesto da brine o zadovoljenju potreba svojih mještana, Hranić se počeo baviti prebrajanjem mrtvaca i žicanjem novaca. Pun brige za građane, Hranić je prebrojio mrtvace u Vidovcu i odrezao Gradu Varaždinu porez na mrtvace od 9 posto. Takvim ponašanjem načelnik Hranić dovodi u pitanje opstojnost općina, pa tako i općine Vidovec, koje, prema Hranićevim izjavama, očigledno nemaju sredstava ni za najosnovnije osiguranje standarda svojih mještana već „žicaju“ novac od susjeda - stoji u Habuševom priopćenju.

Habuš smatra da je Hranić započeo "opasnu igra dijeljenja građana po mjestu stanovanja" te tvrdi da vidovečki načelnik "diskriminira i ucjenjuje stanovnike Gojanca dovodeći ih u neravnopravan položaj", a prozvao ga je i za "šerifovanje koje može donijeti samo štete građanima".

- Grad Varaždin nikada nije i neće na taj način pristupati mještanima Vidovca kao ni drugih susjednih općina koje gravitiraju gradu Varaždinu. Kada proziva Grad Varaždin da naplaćuje svoje usluge, pitam ga zar se također na mjesnom groblju u Vidovcu ne plaćaju usluge ukopa ili grobnog mjesta. Zar su mještani Gojanca  do sada besplatno dobivali te usluge? Građanima Gojanca ne trebaju savjeti načelnika općine Vidovec jer sami znaju koliko im je pogodnosti donijelo to što su građani Varaždina. Neka Hranić pita mještane Gojanca kada njihovi umirovljenici dobiju božićnicu, kada njihova djeca dobiju besplatne udžbenike i radne bilježnice, kada im grad kupi novo vatrogasno vozilo ili kada im se uređuje komunalna infrastruktura da li su za to da se priključe Općini Vidovec ili žele ostati u sastavu Grada Varaždina. Građani Gojanca su odluku o tome donijeli još 1994. godine - ovim je riječima Habuš zaključio svoje priopćenje uz napomenu da time ujedno i završava razgovor preko medija, još jednom pozvavši Hranića da "prestane s prebrajanjem mrtvaca i prione na posao uređenja groblja i parkirališta".