Habuš HDZ-ovcima na aktualcu: Prizivate DUUDI da nam uzme zemljište!

M.P./Varaždinske vijesti | 25.2.2016. u 10:52h | Objavljeno u Aktualno

Aktualni sat jutrošnje sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina ponovno je obilježio sukob HDZ-ovih vijećnika i gradonačelnika Gorana Habuša. Povod je bio prijedlog skidanja s dnevnog reda točke o osnivanju Gospodarske zone Brezje.

Nakon što su u jučerašnjem priopćenju varaždinski HDZ-ovci upozorili da bi Grad mogao ostati bez zemljišta u Brezju budući da u roku nije privedeno svrsi, isto je danas ponovila i vijećnica Otilija Cvetko.

- Vlada je tri puta Gradu darovala zemljište, posljednji puta 2010. godine, a u ugovoru je klauzula da je Grad u tri godine dužan razviti zonu ili mora vratiti zemljište. Nisu li ovi vaši prijedlozi samo alibi zašto se godinama nije radilo na tome? - pitala je Cvetko.

Habušev oštar odgovor HDZ-ovoj vijećnici ponovno je iznenadio.

- Komisija je prije nekoliko mjeseci bila kod nas i razgovarali smo o planiranim aktivnostima kako bismo zadovoljili sve uvjete iz ugovora i ovo što predlažemo je zadovoljavanje uvjeta. Inače, 2005. od države smo dobili 78 hektara zemljišta, 2008. godine 25 hektara gdje su MBO i Solvis, a 2009. godine 10 hektara. Nema straha da nam država uzme zemljište jer danas donosimo odluku o objedinjavanju zone i za njeno opremanje u proračunu je osigurano 5,7 milijuna kuna. HDZ traži skidanje te točke s dnevnog reda i priziva DUUDI da dođe u Varaždin i uzme nam zemljište! Ako već ne znate raditi u korist Grada, nemojte raditi na štetu! Problem je u tome što se vi niste sjetili da se zemlijšte stavi u funkciju nego mi pa sada pljuvate i zazivate državnu inspekciju! Habijan je odvjetnik, a zaziva državu da dođe! Vi ste vijećnici kojeg grada, Ludbrega? - obrušio se Habuš na HDZ-ovce.

S druge strane, vijećnica Natalija Martinčević (reformisti) pitala je o održavanju sastanka s novim ministrom zaštite okoliša, dok je HSLS-ov Željko Bunić pitao gradonačelnika hoće li se raskinuti koncesijski ugovor s Univerzalom budući da postoje indicije da je na odlagalište u Piškornici, za koji se ispostavilo da nema dozvole, odvožen i otpad s područja grada Varaždina.

- U koncesijskom ugovoru nalazi se stavka da su ugovorne strane suglasne da se jednostrano raskine koncesijski ugovor ako se inspekcijskim rješenjem utvrdi da su prekršeni zakoni. Ako se pokaže da je to istina što se tiče Piškornice, hoćete li gradonačelniče postupiti sukladno odredbama ugovora? - pitao je Bunić na što mu je Habuš odgovorio da se slaže s njim.

- No, ako se radi o prekršaju za koji je predviđena novčana kazna, nema potrebe dizati paniku jer ćemo imati problem kuda sa smećem i morat ćemo odabrati novog koncesionara. RCGO Piškornica još nije spremna da s njima potpišemo ugovor i raskinemo ugovor s Univerzalom - kazao je Habuš.

HDZ-ovog Anđelka Kopreka zanimalo je pak hoće li gradonačelnik zatražiti ostavku direktora Tehnološkog parka protiv kojeg je podnijeta kaznena prijava zbog sumnje na subvencijsku prijevaru.

- Istraga će usporiti projekt TPV2. Hoćete li prihvatiti našu inicijativu i raspisati međunarodni natječaj za izbor novog direktora ako prihvatite ostavku Josipa Boraka? - pitao je Koprek.

Habuš mu je odgovorio da je Borakova ostavka na stolu i da će je, eventualnim podizanjem optužnice protiv njega, i prihvatiti.

- Ukoliko dođe do podizanja optužnice, to će naštetiti projektu TPV 2 jer će se Borak baviti svojom obranom, a ne projektom i morat će otići - poručio je gradonačelnik.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci