Habuš: Ako Piškornica kupi MBO, obrada otpada bit će privremena

vv | 20.12.2016. u 13:13h | Objavljeno u Aktualno

Iz Grada Varaždina medijima su poslali priopćenje gradonačelnika Gorana Habuša na jučerašnju pressicu gradskih vijećnika Zlatana Avara i Željka Bunića.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Gradski vijećnici jučer su sazvali izvanrednu konferenciju za medije kako bi građane obavijestili da Varaždin postoje nacionalno smetlište zahvaljujući direktoru Piškornice Mladenu Jozinoviću, županu Štromaru i meni osobno. Razloge za takav istup, ako se opravdani razlozi uopće i mogu tražiti u bilo čemu drugome osim u samopromociji cijenjenih vijećnika, Avar i Bunić temelje na činjenici da se na području grada nalazi MBO postrojenje, da je tom postrojenju kapacitet cca. 95 000 tona/godišnje i da isto sada preuzima Piškornica. Drugim riječima, da će se ubuduće u MBO postrojenju koje se nalazi u Brezju obrađivati otpad najmanje četiriju županija, suvlasnika Piškornice.

Iako vjerujem da je svaki građanin ovog Grada toga svjestan, osim evidentno Avara i Bunića, dužan sam skrenuti pozornost da je MBO postrojenje, kao jedan od „najvećih projekata“ bivše gradske vlasti, naslijeđeno iz ranijih vremena, ugovorima sklopljenima između Čehoka i društva u vlasništvu Davora Patafte. Danas se MBO postrojenje nalazi u privatnom vlasništvu trgovačkog društva C.I.O.S. MBO d.o.o., kao takvo egzistira i posluje unatrag nekoliko godina te niti Grad Varaždin, niti ja osobno, ne možemo na bilo koji način utjecati na poslovanje navedenog društva i činjenicu da li će ono i, ako da, kome prodati MBO postrojenje. Riječ je o poslovodstvenoj odluci jednog trgovačkog društva u kojem Grad nema apsolutno nikakvu vlasničku ili upravljačku moć, pa je u tom kontekstu raspravljati o krivnji ili odgovornosti Grada za štetu koja bi mogla nastati potencijalnim preuzimanjem naprosto besmisleno. Ako su pak dežurni dušebrižnici, poput Avara i Bunića, zabrinuti što na samom ulazu u Grad postoji postrojenje za obradu otpada, dužni su se sa svojim prozivkama i optužbama obratiti na drugu adresu – onih koji su ugovorili da će se takvo postrojenje uopće izgraditi.

Grad Varaždin jedino može utjecati da se u cijeloj toj priči (s preuzimanjem MBO postrojenja od strane Piškornice ili bez toga) na najpovoljniji mogući način riješi pitanje zemljišta na kojem je MBO postrojenje izgrađeno. Podsjećam, riječ je o gradskom zemljištu koje je, također nezakonitim ugovorima, Čehok prenio na društvo u vlasništvu Patafte upravo s ciljem da ovaj na njemu i izgradi tvornicu koja je danas kamen spoticanja. Dakle, jedino što je Grad mogao učiniti i što predlažem gradskim vijećnicima da podrže jest da na miran način riješimo pitanje obeštećenja za nekretninu na kojoj je MBO postrojenje izgrađeno i u pogledu te nekretnine okončamo sve sudske postupke koji su trenutno u tijeku. Svaki vijećnik koji uistinu skrbi o interesima Grada, podržat će takav prijedlog, s obzirom da na sve ostalo što Avar i Bunić imputiraju, Grad stvarno nema nikakvog utjecaja. Do preuzimanje hoće ili neće doći, s Gradom ili bez njega. Jedino što Grad može jest da nastalu situaciju maksimalno iskoristi u svoju korist.

U konačnici, a kako sam već i u više navrata spomenuo, sve i ukoliko dođe do preuzimanja MBO postrojenja od strane Piškornice, obrada otpada u tom postrojenju može biti samo privremenog karaktera, dok ne započne s radom regionalni centar za gospodarenje otpadom, čije stavljanje u funkciju sada ponovno podržava i središnja vlast.

Označeno u