Habijan: Zašto su se, kolega Lešina, koristile pozicije gradonačelnika u postupcima gdje je optužen?

vv | 9.7.2022. u 12:25h | Objavljeno u Aktualno

Prije nego što su danas većinom glasova nazočnih vijećnika prihvaćeni svi prijedlozi za skidanja statusa javnog dobra sa sve četiri skupine čestica, žustra rasprava vodila se na početku nastavka sjednice Gradskog vijeća o tome smije se ili ne skinuti takav status česticama za koje po nagodbi idu T&H Investu i povezanim tvrtkama, odnosno mogli li ih dobiti mimo natječaja.

- IPAK PROŠLO Prihvaćene odluke o ukidanju javnog dobra nad zemljištima

Dok su valjanost stjecanja vlasništva u Wissertovoj mimo natječaja osporavali vijećnici s liste Ivana Čehoka, suprotnog je mišljenja bio Damir Habijan, predsjednik varaždinskoga HDZ-a, kao i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj (SDP).   

Umjesto o prijedlozima s dnevnog reda, vijećnik Mario Lešina (NLIČ) govorio je o već prihvaćenoj nagodbi S TH Investom. I to kako. Ocijenio je naime da je prijedlog nagodbe iz vremena prethodnog gradonačelnika povoljniji u odnosu na sklopljenu za čak 28 milijuna kuna

- Ako glasujete za ovo sada, Grad neposredno oštećujete za 28 milijuna. Druga stvar je da to zemljište iz Wissertove nikad nije bilo predmet bilo kakvog spora. I sada bi trebali skinuti status dobra i podržati prodaju bez natječaja jer se netko na to obvezao. Mi to nećemo podržati - poručio je Lešina.

Gradonačelnik Neven Bosilj je ukazao Lešini da je nagodbu već prihvatilo Gradsko vijeća, uključujući i skidanje statusa javnog dobra za čestice u Wissertovoj ulici, kao i da je Grad dao zadužnicu po kojoj se može naplatiti TH Invest ukoliko se ne skine status javnog dobra s dvije čestice.

- Dakle, nagodba uopće ne dolazi u pitanje, odnosno ne ovisi o tome hoće li se skinut ili ne status javnog dobra na tim česticama, već samo hoće li se opet suditi te aktivirati ili ne zadužnica. Ako se ne skine, otvaramo spor novi koji ćemo izgubite, kao i stotine tisuća kuna po zadužnici u slučaj neispunjavanja onog na što smo se obvezali po nagodbi, upozorio je gradonačelnik, naglašavajući da je, osim ovog u vezi javnog dobra, sve ostalo iz nagodbe već riješeno i ona se ne može dovesti u pitanje današnjim glasovanjem.

U vezi nagodbe, odnosno uređenja međusobnih odnosa Grad i TH Investa te ostalih tvrtki, Habijan je ukazao da je HDZ bio za nagodbe i jedini je ostao istog stava, dok je SDP bio protiv prve koju je nazivao prijevarom, a i ostali su mijenjali stav.

- O ovim problemima raspravljalo se još 2005. Sad je 2022. Hoćemo li o balama razgovarati za nekoliko godina? Igrati neke igrice radi jeftinih politički bodova? Ovo nije stvar politike, već obraza da možemo hodati gradom čistog obraza.  Ima pitanja koja su nadstranačka, čak moralne prirode, a jedno je i ovo. Zato ćemo ovo podržati. Ne radi se o koaliciji. HDZ je jedino s građanima u koaliciji. I to je sve. Odgađanje problema i destrukcija samo zato jer nekome odgovara nije za nas prihvatljivo, nije u redu i to građani moraju znati.  Dosta je igranja, politikanstva. Ili ćemo se uozbiljiti ili ćemo se ponašati kao politikanti. Vrlo jednostavna izbor, rekao je Habijan

Odgovorio mu je Ivan Čehok.

- Svi su se promijenili, a HDZ za 360 stupnjeva. Vi, osobno, Damir Habijan, tu klečite. Vi ste tražili da svaka nagodba bude integralna. Da osim zemljišta budu uključene i bale. Na tome ste inzistirali. Nakon toga ste integralnu prihvatili pa onda onu drugu niste. Bili ste suzdržani. I sada ste prihvatili ovu, iako nema veze s balama. A vaša priča da je ona uvod u bale je promašena, rekao je Čehok.

Habijan se složio sa Čehokom da se HDZ okrenuo za 360 stupnjeva.

- To je upravo ono što govori: ostali smo na istom mjestu. Dakle, tu se slažemo jer da smo se okrenuli za 180, tek tada bi to bilo suprotno. Znam da vas smeta Darmir Habijan na čelu HDZ-a i da bi bili sretni s nekim drugim, ali to se neće dogoditi jer su članovi tako odlučili. Bili smo za integralnu  nagodbu od početka jer nas zanima da se stvari pokrenu i, za razliku od vas, podržat ćemo ono što vodi rješavanju problema, a nećemo što nije dobra, kao pripajanje tvrtki, rekao je Habijan.

ic.jpg

Nakon što je vijećnik Lešina ponovio da nije za stjecanje vlasništva bez natječaja jer je to suprotno interesu grada, a vijećnici moraju raditi u interesu građana, Habijan mu je uzvratio.

- Govorite o interesu građana i Grada. A gdje je interes Grada bio, kolega, kada ste bili na vlasti i skidali imovinsko pravni zahtjev Grada u kaznenim postupcima u kojima je Grad bio oštećen? Zašto su se koristile pozicije gradonačelnika u postupcima gdje je on optužen? I sada prozivate HDZ! Krenite od sebe, poručio mu je Habijan.

Naglašavajući da je za nagodbu, ali ne onu koja je izglasana, Čehok je Habijana zapitao zašto kleči pred gradonačelnikom, a onda iznio svoje viđenje zašto čestice ne mogu  dobiti vlasnika mimo natječaja.  

- Oba dva zemljišta nikada nisu bili predmet spora ni sa kime, to je u naravi bivši put za radnike u fabriku, koji se drže vrtova kuća. Grad ne smije prodavati zemljišta da bi se nagodio. Ne možete prodati zemljište bez natječaja, osim okrupnjavanja i darovanja pod određenim uvjetima. Toga nema ni u zakonu ni u našim odlukama, a to što je bilo u nagodbi, to nema veze. Treba sklopiti ugovor na zakonitim temeljima jer je sve ostalo ništetno, rekao je Čahok, izrazivši bojazan da će Bosilj prodati i dio Kapucinski trg ili vijećnice.

Nakon toga uslijedila je stanka, a prije nje gradonačelnik je podijelio pravno mišljenje o načinu stjecanja vlasništva.  

- Tu je i presuda koja pokazuje u kojim slučajevima se mogu sklopiti ovakvi ugovori da ne biste misli da ovo što govori Čehok je istina, dodao je.

Nakon stanke, Čehok je rekao da u pravnom mišljenju stiglo 16. svibnja i dala ga je samo odvjetnica Grada te naglasio da se nekretnina ne možda dati pod dug.  

 – Sklapanje nagodbe je bio od javnog interesa i nadilazi pojedinačne stvari, uzvratio je Bosilj, koji se pozvao na sličan slučaj koji prošao na Ustavnom sudu.

Čehok je uzvratio da se tu radi o zamjeni nekretnina, a za to je li nešto u javnom interesu služi upravo javni natječaj, tim više što bi na njemu česticu uz vrtove možda kupili njihovi vlasnici koji bi možda dali više novaca.

- U odluci Ustavnog suda nije ključno da se ona odnosi na zamjenu zemljišta, prodaju ili slično, već stav suda da se kod sklapanja pravnog posla treba naročito uzeti u obzir cilj i motiv njegovog sklapanja, a cilj je ovdje da se oformi građevinska čestica VIS Promotexa, ukazao je Habijan, nakon čega su svi prijedlozi prošli.