Habijan: Zajedno je moguće doći do toliko očekivanih promjena

vv | 21.2.2017. u 06:48h | Objavljeno u Aktualno

- U proteklih nekoliko godina došlo je do degradacije struktura koje upravljaju Varaždinom, našim gradom kojim je zavladala i politika podjele, politika pesimizma i destrukcije, a sve to ima korijenje u stranačkom zapošljavanju,  nepotizmu i nepoštivanju stručnosti i kvalificiranosti. To je činjenica, ali sam isto tako siguran da takvoj politici u svibnju dolazi kraj, ustvrdio je tijekom obilježavanja 27. Godišnjice varaždinskog HDZ-a Damir Habijan, predsjednik varaždinskog HDZ-a i kandidat za varaždinskoga gradonačelnika.

Varaždin, kako je dodao, nema više vremena ni da se dijeli, niti da se bavi prošlošću.

- Podjelama i prošlošću bave se oni koji nemaju što ponuditi. Stoga od danas želim govoriti o stvarnim, svakodnevnim problemima Varaždinki i Varaždinaca. Svojim sugrađanima želim ponuditi ostvariva, a ne bilokakva rješenja koja će imati prilike čuti idućih dana, ukazao je Habijan.

Zbog toga što Varaždin nije donio proračun, kako je upozorio, nitko od zaposlenika nije ostao bez plaća, a nisu ni zaustavljeni projekti koji bi se financirali iz EU fondova.

- Nisu zaustavljeni jer tih projekata, nažalost, nema već šest godina, koliko traje mandat aktualne gradske vlasti. Dok drugi gradovi veličine Varaždina, pa i manji, za svoje kapitalne projekte koriste upravo EU fondove, Varaždin tapka u mraku, iako ima sve predispozicije da ponovno bude lider, prepoznatljiv i poželjan za život, ustvrdio je Habijan.

Da bi Varaždin opet zauzeo mjesto koje mu pripada, predsjednik varaždinskog HDZ-a drži da je prije svega nužna jasna vizija razvoja i gradskih prioriteta među kojima je naveo obrazovanje, posebice visokoškolko budući da u njemu djeluju dva sveučilišta, odnosno njihove sastavnice.

- Ukoliko uspijemo u našoj viziji, Varaždin će postati mjesto školovanja tisuća studenata od kojih će dio sigurno tu ostati, zasnovati svoje obitelji, ukazao je Habijan koji je najavio i daljnji razvoj osnovnog školstva i predškolskog odgoja, a za što drži nužnim utvrditi popunjenost postojećih kapaciteta te podijeliti postojeći gradski dječji vrtić po zoru na Koprivnicu.
Uz obrazovanje,  Varaždin  prema Habijanu mora razvijati IT industriju, zelenu industriju i logistiku, što vidi kao budućnost grada.

- Grad Varaždin treba ojačati kao regionalni centar, nakon što su proteklih nekoliko godina mnoge institucije napustile grad, bez da je itko napravio bilo što u vezi toga, bilo na gradskoj ili županijskoj razini, ustvrdio je Habijan, dodavši da je Varaždin počeo gubiti svoj identitet i na području kulture, a što svjedoči to da ne postoji gradski odjel za kulturu kojeg treba ponovo ustrojiti, a na Glazbenoj školi otvoriti studij barokne glazbe.

Proteklih godina, kako je upozorio,  puno se govorilo o vertikali vlasti, od grada i županije do nacionalne razine, ali je od toga bilo malo ili nimalo koristi.

-Nakon što u svibnju ove godine ponovno uspostavimo vertikalu vlasti, siguran sam da ćemo tu priliku mi znati iskoristiti. Tada će se morati čuti i glas varaždinskog zdravstva kojeg sada obilježavaju političke smjene uslijed kojih dolazi do zastoja projekata bivše uprave. Kao rođeni Varaždinac, netko tko ovdje živi i radi te želi nastaviti živjeti i raditi, jasno želim reći da mi je interes grada na prvom mjestu, a ovaj sam izazov prihvatio vođen samo jednom idejom, a to je da našem Varaždinu vratimo stari sjaj,  poručio je Habijan dodavši da je pred svima zahtjeva put na kojem će se naći i oni koji su Varaždin doveli u današnju situaciju, oni kojima su osobni i partikularni interesi bili ispred interesa grada, ali i prilika da se pokaže kako je zajedno moguće doći do toliko očekivanih promjena te koliko je svima stalo do grada, odnosno da je Varaždin iznad politike.

Pozdravljajući okupljene u maloj dvorani varaždinske Arene, među kojima je bio i predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković ,  predsjednik HDZ-a Varaždinske županije  Anđelko Stričak  prisjetio se osnutka Općinske organizacije HDZ-a tadašnje općine Varaždin, odnosno, kako je naglasio, vremena ponosa i slave punih neizvjesnosti  i strahota velikosrpske agresije.

- Koja je to stranka u svijetu u svega dvije godine od svog osnutka uspjela ostvariti glavni svoj cilj, osamostaliti svoju zemlju i ostvariti međunarodno priznanje, a zatim pobijediti u ratu, zapitao je Stričak te zahvalio svim na ostvarenom, a posebno utemeljiteljima.

Danas, kako je dodao, novi su izazovi pred strankom, prije svega razvitak zemlje i za to HDZ mora preuzeti odgovornost i na lokalnoj razini.

- U Varaždinskoj županiji od 22 općine dužnosnici HDZ-a vode devet: Donju Voću Kruno Jurgec, Donji Kneginec Goran Kaniški, Jalžabet Mirko Magić, Ljubešćicu Nenad Horvatić, Petrijanec Vladimmir Kurečić, Sv Ilija Marin Bosilj, Vidovec Bruno Hranić Vinicu Marijan Kostanjevac i Visoko Dragutin Mateković. To su sredine koje imaju najveći gospodarski rast, najkvalitetnije gospodarske zone i bogati društveni, kulturni i sportski život.Od šest gradova jedan vodi HDZ, odnosno Siniša Jenkač.  Očekujem pobjedu u i u drugim sredinama, osobito Varaždinu koja pridonosi pobjedi u Varaždinskoj županiji. DA za Damira Habijana, Varaždin i Varaždinsku županiju, poručio je Stričak te najavio da će se svi kandidati HDZ-a znati na vrijeme.

U svojim nastojanjima, kako je dodao, Habijan i drugi kandidat HDZ-a imali su i imat će podršku drugih.

- Skupa s kolegom Križanićem založio sam se da se dio vojarne u Optujskoj dodijeli Sveučilištu sjever, da se FOI omogući korištenje fondova EU, da se u Varaždin vrati postrojba HV, a u sklopu OBV izgradi dnevna bolnica i objedinjeni hitni prijem. Isto tako da se svim školama omogući dogradnja potrebnih prostora i dvorana sredstvima EU, pokrene plan navodnjavanje i obnova Opeke, Centra pavlina u Lepoglavi i dr, naveo je Stričak.

Drži da je sve to moguće ostvariti, ukoliko bi bilo na županijskoj razini razumijevanja, odnosno ako bi  se radilo kako bi trebalo.

- Župan u dva mandata potroši 1,6 milijardi kuna, a ne ostvari niti jedan od ovih projekata. Štoviše,  dopusti da mu brojne institucije odu u druge sredine -  carina u Zagreb, sveučilište u Koprivnicu, HTV u Čakovec. Je li to njegova briga za sjever, zapitao je Stričak te podsjetio da je Marijan Mlinarić, bivši varaždinski župan, uspio graditi infrastrukturu po županiju u vrijeme kada je bilo puno teže, i to bez dugova i JPP-a.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci