"Zahvaljujući Vladi RH, još 22 milijuna eura za Varaždin"

Vv | 9.12.2023. u 11:58h | Objavljeno u Aktualno
U sklopu konferencije „Dani regionalnog razvoja i EU fondova“ koja se održava u Šibeniku upriličeno je uručenje sporazuma o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja u financijskom razdoblju 2021. – 2027. predstavnicima ITU urbanih područja. Tim povodom oglasio se Damir Habijan, saborski zastupnik i predsjednik HDZ Varaždina.
- Pozdravljam odluku Vlade i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU na čelu s ministrom Erlićem o povećanom ulaganju sredstava u aktivnosti kojima se jača uloga gradova i njihovih funkcionalnih urbanih područja.
Grad Varaždin temeljem navedenog u idućem razdoblju ima na raspolaganju dodatnih 22 milijuna EUR-a namijenjenih nizu projekata i programa za razvoj našeg grada.
Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) namijenjen je financiranju aktivnosti održivog urbanog razvoja iz europskih fondova, a omogućuje integriranje sredstava iz europskih fondova i programa... Za Varaždin, najvažniji su projekti izgradnja predinkubacijskog centra FOI iza vile Oršić, uređenje bivšeg Kina Dom u Centar kreativnih industrija, Varaždinska kuća, uređenje sinagoge, koje bi bilo gotovo nemoguće provesti bez pomoći Vlade. 
Još jedan dokaz koliku ulogu u razvoju Varaždina ima Vlada RH zajedno s predsjednikom Andrejem Plenkovićem, zaključuje Habijan.
Istim povodom oglasio se i HDZ Varaždinske županije. Ukazuju da ITU mehanizam omogućuje financiranje specifičnih projekata za 22 urbana područja u Hrvatskoj, među kojima je i varaždinsko, a za Grad Varaždin su u tu svrhu osigurana 22 milijuna eura.
- Premijer Plenković istaknuo je, između ostalog, da Vlada RH za sjever Hrvatske čini brojne aktivnosti, kako kroz Projekt Sjever, tako i kroz konkretne pomoći svakoj od jedinica lokalne i područne samouprave.
-Jedna od tih aktivnosti je način na koji smo kao Vlada i kao država pristupili vrlo dirigiranom usmjeravanju europskih sredstava za koja smo se izborili u novoj financijskoj perspektivi. Nastojeći poduprijeti sve aktivnosti ravnomjernog regionalnog razvoja zemlje, mi smo odlučili jedan dio, i to ne mali dio u iznosu od čak 680 milijuna eura, iz Europskih fondova u ovih sedam godina višegodišnjeg financijskog okvira usmjeriti izravno na gradove koji su sjedišta hrvatskih županija. Napravili smo svojevrsni ITU mehanizam temeljem kojeg je Varaždin dobio 22 milijuna eura. – izjavio je predsjednik Vlade na svečanoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća.
Uz Grad Varaždin, u ITU je uključeno još 14 JLS-ova i to gradovi Novi Marof, Ludbreg i Varaždinske Toplice te općine Beretinec, Gornji Kneginec, Jalžabet, Martijanec, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica.
Sporazum o provedbi ITU mehanizma gradonačelniku Nevenu Bosilju uručili su premijer Plenković i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, a vrijedi naglasiti da je time napravljen još jedan korak ka realizaciji ključnih investicija koji će se realizirati u sklopu ITU mehanizma, u svrhu poboljšanja kvalitete života građana.