Habijan u Saboru o zdravstvenoj reformi: Da li je pacijentu bitno tko je osnivač bolnice?

vv | 17.3.2023. u 10:49h | Objavljeno u Aktualno

Naveo je primjer Opće bolnice Varaždin za koju sredstva osigurana iz proračuna Varaždinske županije iznose oko 1,3 milijuna eura, što čini svega 1,83 posto sveukupnih prihoda Opće bolnice Varaždin

Saborski zastupnik i predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Varaždina Damir Habijan u jučerašnjoj je raspravi u Hrvatskom saboru o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, koji predstavljaju pravni okvir za daljnju reformu zdravstva, naglasio važnost prijenosa osnivačkih prava s jedinica regionalne samouprave, odnosno županija, na Republiku Hrvatsku, a što je uvjet za povlačenje EU sredstava za daljnja ulaganja.

Naveo je primjer Opće bolnice Varaždin za koju sredstva osigurana iz proračuna Varaždinske županije iznose oko 1,3 milijuna eura, što čini svega 1,83 posto sveukupnih prihoda Opće bolnice Varaždin:

- Usporedno s tim, Republika Hrvatska je u sanaciju i podmirenje dugova OBV u proteklih nekoliko godina uložila znatna sredstva, a bitno je naglasiti i iznose ulaganja u obnovu i izgradnju koji su osigurani iz EU fondova: vrijednost projekta izgradnje Dnevne bolnice je 7 milijuna eura, Objedinjenog hitnog bolničkog prijema 3,1 milijun eura, Spinalnog centra Specijalne bolnice Varaždinske toplice 14,2 milijuna eura. Navedena sredstva kojima gradimo i osiguravamo kvalitetniju zdravstvenu zaštitu za naše građane spadaju pod mjeru NPOO za koju je preduvjet prenošenje osnivačkih prava na Republiku Hrvatsku.

>> NS Reformisti: Ključno je da Opća bolnica Varaždin ostane u rukama građana naše županije

U raspravi se dotaknuo i oporbe koja se ponovo koristi demagogijom da zavara hrvatsku javnost, a kada treba konstruktivno raspravljati o temi, ne pojavljuju se na raspravi.

- Reformisti kao žestoki protivnici ovog prijedloga nisu smatrali da je potrebno provoditi vrijeme u Hrvatskom saboru raspravljajući o toj temi sa svojim konkretnim i konstruktivnim prijedlozima. No, to ne iznenađuje ako uzmemo u obzir činjenicu da čak ni sami sebe nisu podržali prošli tjedan na Županijskoj skupštini Varaždinske županije kada je dio Reformista predložio da se na dnevni red sjednice stavi pitanje prijenosa osnivačkih prava. Politiziranje, demagogija, floskule, kao da su u opisu vizije i misije ove strančice– smatra saborski zastupnik  Habijan.

Naglasio je da će ove izmjene zakona i cijela zdravstvena reforma učiniti velike iskorake u korist pacijenata kojima zapravo ne igra ulogu tko je naveden kao osnivač bolnice.

- Pokušaj zavaravanja hrvatske javnosti od strane Reformista i oporbe da se želi provesti nešto suprotno interesima pacijenata neće proći. Upravo smisao zdravstvene reforme je staviti pacijenta u fokus. Prijenos osnivačkih prava podrazumijeva statusnu promjenu koja pacijentu ne predstavlja razliku u smislu usluge, niti će netko uzeti zgradu, opremu ili zdravstvene djelatnike. Dakle, u fokusu je pacijent te kvalitetna, brza, transparentna i učinkovita zdravstvena usluga – rekao je u raspravi Habijan.