Habijan u Saboru naveo varaždinsku slobodnu zonu kao primjer uspješnosti Foto: VV/Arhiva

Habijan u Saboru naveo varaždinsku slobodnu zonu kao primjer uspješnosti

Varaždinske vijesti | 24.2.2021. u 16:44h | Objavljeno u Aktualno

Saborski zastupnik i predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Varaždina Damir Habijan u svojoj je raspravi u Hrvatskom saboru vezanoj uz Izvješće o poslovanju slobodnih zona u Republici Hrvatskoj za 2019. godinu govorio o Slobodnoj zoni Varaždin.

- U Slobodnu zonu Varaždin, koja je prestala s radom kao slobodna zona krajem 2016. godine, do 2015. godine uloženo je preko 160 milijuna eura, odnosno više od milijardu i dvije stotine milijuna kuna, što je u ovom trenutku još uvijek čini najuspješnijom greenfield investicijom. Mislim da ne treba posebno isticati koliki je bio i koliki jest utjecaj slobodne zone Varaždin na gospodarstvo Varaždinske županije – rekao je Habijan.

Nastavio je kako su ulaskom Hrvatske u Europsku uniju korisnici unutar slobodnih zona ostali bez prednosti koje su osigurane institutom slobodnih zona prema tržištu Europske unije.

- Iz tog razloga su svi korisnici dogovorili i zatražili izlazak iz režima slobodnih zona, obzirom da su im uvjeti poslovanja izvan režima slobodne zone prihvatljiviji od uvjeta poslovanja u režimu slobodne zone, a preko 93% svega izvoza završi na tržištu Europske unije - rekao je.

Naglasio je kako niti jedan korisnik zone u Varaždinu nije prestao s radom.

- Štoviše, sva trgovačka društva nastavila su raditi na vlastitim lokacijama i nastavljaju sa zapošljavanjem te su najavili nova širenja na teritoriju nekadašnje zone. Neki od njih najavljuju nove potrebe za zemljištem i širenjem proizvodnje na novim lokacijama - dodao je.

Saborski zastupnik Habijan obrazložio je kako činjenica da pada broj korisnika u slobodnim zonama ne znači da trgovačka društva koja u njima posluju zatvaraju svoje pogone ili da otpuštaju radnike.

- Neće ta trgovačka društva uzeti sa sobom proizvodne hale i otići, neće preko noći otpuštati radnike. Upravo iz tog razloga naveo sam primjer najuspješnije slobodne zone, one u Varaždinu, koja je nakon prestanka rada u formi slobodne zone nastavila raditi tako da su nekadašnji korisnici i dalje na tom prostoru, razvijaju svoju djelatnost i zapošljavaju radnike - kaže Habijan i zaključuje kako slobodne zone u Hrvatskoj su ulaskom u Europsku uniju izgubile na atraktivnosti jer su poduzetnici, odnosno trgovačka društva koja su poslovala na njihovu području, ostala bez prednosti te posebnog carinskog i poreznog tretmana.

- Iz tog razloga primjetan je pad broja korisnika unutar slobodnih zona u zadnjih nekoliko godina, odnosno od ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Slobodne zone su nakon prijelaznog razdoblja ostale zanimljive uglavnom samo onima koji posluju s "trećim" zemljama, što je i vidljivo iz Izvješća za 2019. godinu - zaključio je Habijan.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci