Habijan sumnja da je Hrvoje Petrić u konfliktu interesa zbog majke oko odluke o Vis konfekciji

| 1.2.2022. u 08:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Uoči donošenja Odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja zone „VIS Konfekcija“ u Varaždinu, raspravljalo se i o osnovanosti pokretanja postupka za izradu i donošenje prostornih planova u kojima se nalazi i dio o Vis konfekciji, a Damir Habijan se pitao ima li tu temelja za vraćanje usluga zbog primljene donacije tijekom predizborne kampanje platforme Budimo grad kao i konflikta interesa.

- Želio bih postaviti legitimno pitanje. Podnositelj jedan od inicijativa u ovoj točci je Vis konfekcija gdje je jedna od članica odbora Biserka Petrić, a najveći dioničar je TEX-CO d.o.o. sa 34 posto, nakon toga direkotorica Milica Čengić sa šest posto i Biserka Petrić sa šest posto. Većinu dionica imaju osobe koje su povezane s osobom u gradskom vijeću. Zanimljivo je da je Biserka ujedno najveći donator platforme Budimo grad što je jasno iz izvješća o donacijama za izborne promidžbe, a još zanimljivije je TEX-CO u kojem je direktor Hrvoje Petrić dok je jedan od osnivača i Biserka Petrić. Legitimno je pitanje da li tu postoji sukob interesa i je li to vraćanje usluge za primljenu donaciju i je li to uvjet da Budimo grad i gospodin Petrić, koji rukovodi platformom, bude podržao odluku o Čistoći o kojoj smo danas trebali raspravljati - objasnio je Habijan svoje viđenje situacije očito aludirajući da se novim UPU-om stvaraju preduvjeti za urbanu preobrazbu industrijskog kompleksa i izgradnju novog stambenog naselja u Varaždinu te bi vlasnici Vis konfekcije mogli dosta zaraditi ukoliko se donese odluka. 

- Ja apsolutno nemam niti posredno niti neposredno vlasničkog udjela u Vis konfekciji. Nemam ni jednu dionicu. Od 131 dioničara Vis konfekcije, ja nisam niti jedan od njih. Moja majka radi u toj firmi već nekih 40 i nešto godina. U tvrtci TEX-CO nisam zaposlen, ali obavljam funkciju direktora, tamo nemam suvlasnički udio. Da li će ta odluka proći ili neće, da li će se to prodati ili neće, da li će se nešto sagraditi, meni niti iz džepa niti u džep. Mislim da su i moja majka i otac dali za kampanju, a ako je to vraćanje dugova, onda je to vrlo jeftina prodaja čak i za kriterije onih prodaja kako se netko zna prodati. Nema riječi o vraćanju usluge jer je riječ o procesu koji traje već godinama i koja je predviđena GUP-om prije 15 godina - objasnio je Petrić.

- Ne bih ja baš banalizirao tako - objasnio je Habijan.

Davor Patafta je odlučio biti suzdržan na točkama vezano za Vis konfekciju pod točkama10.2 i 11 jer oko 45 posto Vis konfekcije je u vlasništvu Zdenka Patafte, oca Davora Patafte.

- Ja sam u tvrtci Vis konfekcija, što direktno što indirektno vlasnik ili suvlasnik oko 45 posto pa budem obveze radi suzdržan u ovoj točci. Rasprava na odgodu za Čistoću je išla u tom pravcu kada se već u Visu radi UPU vezano na GUP koji je postojao, čisto da se sagleda nekakva cijelina jer se radi o velikom području i radi se o tome da se rade interne prometnice te da se namjena ne dira osim tih javnih prometnica koje se daju na korištenje Gradu Varaždinu. Ne bi htio da se krivo shvati jer to područje stambene namjene već 15 godina i sam (Vlado) Podbrežnički je rekao da je čudno da svih tih godina ljudi nisu UPU radili. Od kada se UPU napravi, traje još 10 godina dok se neki projekt realizira što je i primjer Vilka Novaka, pokrenut prije 10 godina, a tek danas imamo neki novi stambeni kvart. Ne bi zato prejudicirao da se nekome tu rade usluge - objasnio je Patafta i napomenuo da bi bilo dobro da Petrić također glasa suzdržano na ovim točkama.

Dubravka Novak je opovrgnula tvrdnje Habijana da Petrić rukovodi platformom Budimo grad, dok je Ivan Obadić ustvrdio da je donacija majke Hrvoje Petrića tek mali iznos s obzirom na broj donacija koji su dobili tijekom predizborne kampanje.

- Ja ne sumnjam u vašu "transparentnost", ako vi niste, onda je pitanje tko je transparentni s obzirom da ste vi pokrenuli cijelu tu kampanju "transparentnosti". Ja samo govorim da je zanimljiva konstrukcija da je predsjednica nadzornog odbora društva koja traži inicijativu pokretanja UPU-a  ujedno i donator Budimo grada, a njezin sin je direktor trgovačkog društva koji zajedno s njegovom majkom ima većinu vlasništva. Ja samo postavljam legitimno pitanje kao što ste vi postavljali legitimna pitanja 2017. i 2018. godine - istaknuo je Habijan. 

Gradsko vijeće prihvatilo je većinom glasova Prijedlog Zaključka o prihvaćanju Izvješća 1/2022 o zaključcima stručne analize zaprimljenih inicijativa u 2020. godini u svrhu utvrđivanja osnovanosti pokretanja postupka za izradu i donošenje prostornih planova odnosno njihovih izmjena i dopuna te usvojilo Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća – 1/2022 o zaključcima stručne analize zaprimljenih inicijativa u 2020. godini u svrhu utvrđivanja osnovanosti pokretanja postupka za izradu i donošenje prostornih planova odnosno njihovih izmjena i dopuna.

Prijedlog odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja zone „VIS Konfekcija“ u Varaždinu prihvaćen je većinom glasova. Donošenjem ove Odluke započinje izrada urbanističkog plana sukladno Zakonu o prostornom uređenju. Novim UPU-om stvaraju se preduvjeti za urbanu preobrazbu industrijskog kompleksa i izgradnju novog stambenog naselja u Varaždinu.

Patafta i Petrić su bili suzdržani tijekom Prijedloga o prihvaćanju Izvješća 1/2022 o zaključcima stručne analize zaprimljenih inicijativa u 2020. godini u svrhu utvrđivanja osnovanosti pokretanja postupka za izradu i donošenje prostornih planova odnosno njihovih izmjena i dopuna, dok je Patafta bio suzdržan tijekom glasanja Odluke o izradi UPU-a, a Petrić bio za i upravo je njegov glas bio presudan u donošenju odluke.

Označeno u